Prošle godine na groblju za kućne ljubimce sahranjena samo dva psa - BIGportal.ba
Banja Luka

Prošle godine na groblju za kućne ljubimce sahranjena samo dva psa

Prošle godine na parceli za ukop kućnih ljubimaca, koja se nalazi na stočnom groblju na Manjači, sahranjena su samo dva psa.

Prema tome, za dvije godine, otkad je otvoreno ovo groblje, sahranjena su ukupno četiri kućna ljubimca, s obzirom na to da su 2020. godine na toj lokaciji ukopani papagaj i mačka.

Ivana Bulić, portparolka Centra za razvoj poljoprivrede i sela, za “Nezavisne” je rekla da ne znaju zbog čega je tako slabo interesovanje građana za ukopavanje kućnih ljubimaca.

“Za ovih godinu dana sahranjena su samo dva psa, ali nismo sigurni zbog čega je tako, jer se ipak pročulo za ovu parcelu na kojoj građani mogu sahraniti svoje kućne ljubimce”, rekla je Bulićeva.

Dodaje da su u proteklom periodu imali samo nekoliko poziva građana koji su iskazali potrebu za sahranjivanjem njihovih životinja.

“Dvije godine unazad radnici Centra su na svako prijavljivanje uginuća na REC ‘Manjača’ preuzimali leš uginule životinje i vršili njegovo zbrinjavanje u jamu grobnicu”, dodala je Bulićeva.

Kako kaže, stočno groblje na lokalitetu Manjače izgrađeno je 2020. godine zbog realnih potreba za zbrinjavanjem animalnog otpada, zaštite životne sredine i velikih opasnosti koje su nastale neadekvatnim odlaganjem animalnog otpada na divlje deponije.

“Međutim, još su potrebne dodatne investicije u opremanje, kao što su izgradnja pristupne saobraćajnice, komunalne infrastrukture, video-nadzor, dezobarijera, objekat za opremu, angažovanje radnika zoohigijeničarske službe…”, istakla je Bulićeva.

Boran Gajić, vlasnik veterinarske ambulante “Vet centar”, ističe da se vlasnici kućnih ljubimaca, nakon njihovog uginuća, pobrinu o njihovim ostacima.

“Građani većinom odnose uginule životinje u neku šumu, pored drveta, i obilježe na neki način, kako bi znali gdje je sahranjen njihov ljubimac. Mi nemamo kulturu življenja, a o kućnim ljubimcima još mnogo treba da učimo”, rekao je Gajić.

Prema njegovim riječima, sve je manje slučajeva kada vlasnici moraju uspavati svoje ljubimce, a, kako kaže, u njihovoj veterinarskoj ambulanti uspavaju 10 do 15 ljubimaca na godišnjem nivou.

“Sve više pasa i mačaka ljudi pokušavaju izliječiti, i zbog toga je smanjen broj eutanazija. To su većinom slučajevi kada dolazi do preloma kičme i oštećenja glave”, rekao je Gajić.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Obustava saobraćaja u Banjaluci zbog Moto-festa

M.

U Banjaluci otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu

M.

Dragočaj ostao bez kontejnera

M.

Ostavite komentar