Proslavite svjetski dan cheesecakea uz slasni komad! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Proslavite svjetski dan cheesecakea uz slasni komad!

Volite li slatko i kremasto, a uz sve to volite i sir, onda je za vas idealna slastica cheesecake, delicija koja 30. jula u svijetu slavi svoj dan. Cheesecake je omiljeni kolač u svako doba godine, a posebno za ljetne dane jer njegova kremasta struktura pruža osvježenje i dozu sočnosti….

Volite li slatko i kremasto, a uz sve to volite i sir, onda je za vas idealna slastica cheesecake, delicija koja 30. jula u svijetu slavi svoj dan.

Cheesecake je omiljeni kolač u svako doba godine, a posebno za ljetne dane jer njegova kremasta struktura pruža osvježenje i dozu sočnosti. Za pripremu klasičnog cheesecakea potrebno je svega nekoliko sastojaka – kremasti sir, keks, margarin i jaja. Svi ostali dodatci stvar su mašte.

https://www.instagram.com/p/B0iP3SfoUw4/

Cheesecake je lagan i može se kombinovati s voćem,  čokoladom, ali i s plavim sirom ili ljutim papričicama – za one najhrabrije. Možete ga, ali i ne morate peći, zavisno o receptu koji vam je dopao pod ruke, a oni su se mijenjali kroz vijekove i od kontinenta do kontinenta.

Cheesecake je, naime, jedan od najstarijih kolača koji vuče korijene još iz stare Grčke. Vjeruje se da se u istoriji kolač sa sirom služio sportistima tokom prvih Olimpijskih igara 776. godine prije Hrista. Kasnije su ga preuzeli Rimljani, umjesto kvasca ubacili razmućena jaja i usavršili recept. Ime su mu dali Englezi u 15. vijeku, a moderna verzija cheesecakea slavu duguje Williamu Lawrenecu iz Chestera u New Yorku koji je krajem 19. vijeka razvio kremasti sir koji je danas neizbježan sastojak svakog cheesecakea.

https://www.instagram.com/p/B0iOlPTFMLm/

Dva najpoznatija oborena rekorda vezana za cheesecake su najveći i najskuplji cheesecake. Najveći cheesecake veličine 2,8 metara i težak više od 4500 kilograma  izradila je Cheeseberry Company za proslavu 240. rođendana ruskog grada  Stavropolja 2017. čime je srušila Guinnessov rekord.

Резултат слика за cheesecake

Najskuplji pak, ako poželite, možete kupiti u New Yorku kod slastičara Rafaela Ronce i to za nezamislivih 4.592  američkih dolara koji se vrtoglavo penju zbog vrhunskih sastojaka poput bijelog tartufa, 200 godina starog konjaka, vanilije s Madagaskara i listića zlata kojima je posuta.

Ne sumnjamo da je torta izvrsna, ali jednako dobra biće i ona koju dragoj osobi pripremite prema sljedećem receptu:

Cheesecake 

Podloga:

225 g glatkog brašna
75 g šećera u prahu
150 g Zvijezda stolnog s maslacem
2 žumanjka  
50 g mljevenih lješnjaka
50 g Zvijezda stolnog margarina

Prosuti brašno. Dodati hladni margarin s maslacem izrezan na kockice te ga pomiješati s brašnom. Dodati šećer u prahu, žumanjke  i lješnjake te naglo zamijesiti. Ostaviti prhko tijesto da odmori.  Odmoreno tijesto razvaljati na debljinu od 2 cm te staviti u lim  i peći na 180 stepeni dok ne poprimi zlatno žutu boju. Pečeno tijesto izmrviti i povezati  stolnim margarinom. Pripremljenu smjesu utisnuti u kalup i peći  na 200 stepeni – 5 minuta.

Za to vrijeme pripremiti kremu od sira.

Krema od sira:

500 g sira 
4  jaja  
100 g šećera 
sok jednog limuna 
2 vanilin šećera

Odvojiti bjelanjak od žumanjka. Bjelanjak pomiješati  sa šećerom dok ne izlupamo čvrsti snijeg, a žumanjke pomiješati sa sirom i vanilin šećerom. Dodati snijeg od bjelanjaka i  sok od limuna te ih staviti na malo ohlađenu pečenu  podlogu. 

Podlogu vratiti u rernu i peći oko 20 minuta na 170 stepeni.

Na kraju na tortu staviti mješavinu od 400 ml kiselog vrhnja, 100 g šećera i 2 vanili šećera. Nakon što dodamo kremu od vrhnja, kolač vratiti u toplu, ali ugašenu rernu. Tortu ohladiti preko noći.

Prijatno!

Danas objavljeno

Gorušica, kiselina u želucu i nadutost su prošlost ako u ishranu ubacite ovih pet namirnica

Zeljka

Detoks napitak

Zeljka

Ljekari objasnili šta sve boja urina može da otkrije o vašem zdravlju

Vanja A

Ostavite komentar