Prosječna plata ni za pola korpe - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prosječna plata ni za pola korpe

Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru ove godine koštala je 1. 902,07 KM, a prosječna plata u iznosu od 896 KM pokrivala ju je sa svega 47,11 posto, podaci su Saveza sindikata RS.

Najviše prosječne neto zarade u februaru isplatene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja – 1.378 KM i bile su veće za 0,22 posto u odnosu na januarsku plaću, a najniže u građevinarstvu, svega 617 KM i manje su za 2,37 procenta.

Iz Sindikata upozoravaju da su niske prosječne neto plate u februaru ove godine primili zaposleni u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije, samo 640 KM, zatim radnici u ugostiteljstvu 643 KM, te zaposleni u administrativnim pomoćnim i uslužnim djelatnostima – 678 KM.

Prosječna isplatena februarska zarada radnika u djelatnosti saobraćaja i skladištenja iznosila je 683 KM te zaposlenih u trgovini 688 KM.

“Navedene prosječne neto plate isplaćene prošlog mjeseca pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 32,44 do 36,17 posto”, upozoravaju sindikalci.

Ukupne potrošačke cijene u februaru u poređenju sa cijenama iz januara 2019. godine, bile su veće za 0,5 posto, a najviše je poskupila hrana i bezalkoholna pića i to za 1,7 posto.

Podaci Sindikata pokazuju da su porodice u RS u februaru najviše novca trošile za nabavku prehrane i to 706,42 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583,45 KM te za tekuće održavanje domaćinstva 105,35 KM. Odjeća i obuća koštala je 133,20 KM, higijena i njega zdravlja 89,77 KM, prijevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,35 KM.

“Iz navedenih podataka jasno je da je u RS potrebno što prije potpisati opći i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životni standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage”, ponavljaju iz Sindikata.

U fokusu aktivnosti u ovoj godini, dodaju, trebalo bi biti usvajanje izmjena i dopuna zakona o radu, posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti RS, inspekcijama RS, mobingu RS, te izrada strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu RS.

(Buka)

Danas objavljeno

Erdogan poručio Bajdenu: Ne menjamo stav o ruskom S-400

M.

U pucnjavi na zapadu Njemačke ubijena jedna osoba

M.

BiH: Pronađene avio-bombe, uhapšen biznismen

M.

1 Komentar

Bole 27 Marta, 2019 at 9:36 am

Zanimljivo da se stranački botovi ne pojave na ove statistike, nego prijete nasiljem i vrijeđaju vrlo selektivno. Hajde javite se da vidimo kako je ovo CIA i Mi6 urota, da su ovo laži i da mi imamo svi po “dvije cigle” platu?

Odgovori

Ostavite komentar