Proširena istraga protiv Belivukove grupe, u pritvoru još četvorica - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Proširena istraga protiv Belivukove grupe, u pritvoru još četvorica

Specijalni sud u Beogradu odredio je kasno sinoć pritvor do 30 dana za četvoricu osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su uhapšeni u petak.

Pritvor je na prijedlog tužilaštva za organizovani kriminal određen za M. L. S. (21), M. S. (40), A. D. (24) i A. S. (22) zbog opasnosti od bjekstva, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove krivičnog djela, ponoviti krivično djelo u kratkom roku i zbog uznemirenja javnosti.

Za dvojicu juče uhapšenih, tužilaštvo nije tražilo pritvor.

Protiv rješenja o određivanju pritvora osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe u roku od tri dana, saopštio je sud.

Ova četvorica se naredbom o proširenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal terete za krivično djelo otmica.

Oni su uhapšeni u petak u koordiniranoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Policijske uprave za grad Beograd, Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal.

U saopštenju MUP-a nakon hapšenja se navodi da su u pretresu stanova osumnjičenih zaplijenjena dva pištolja, vazdušna puška, oko 600 metaka, manja količina narkotika, kao i više mobilnih telefona, kompjuteri i novac.

Protiv Belivuka, Miljkovića i ostalih dvadesetak pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe koji se terete za najteža krivična djela, istraga je pokrenuta u februaru.

Svima je produžen pritvor zbog svih zakonskih razloga – opasnosti od bjekstva, opasnosti da će sakriti ili uništiti dokaze, da ne bi ponovili krivična djela u kratkom roku, kao i zbog uznemirenja javnosti, a pritvor prema posljednjoj odluci suda može da im traje do 2. avgusta.

Belivuk i Miljković su pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela, skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pored njih, tada je uhapšeno još dvadesetak pripadnika grupe, a tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Nedjelju dana kasnije uhapšen je i A. Š, kod kojeg je pronađen snajper, a povezuje se sa ovom grupom. I njemu je određen pritvor jer se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih djela i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Naredbom o sprovođenju istrage, svi iz Belivukove grupe terete se za zločinačko udruživanje i trgovinu narkoticima, nekoliko njih i za oružje, a Belivuk, Miljković i još sedmorica okrivljenih i za tri teška ubistva.

Nedavno je, u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku koji je, kako se sumnja, koristila ova kriminalna grupa, pronađena i mašina za mljevenje mesa koja je razmontirana i poslata na vještačenje.

Pored Belivuka i Miljkovića pod istragom su i Miloš Budimir (36), Marko Budimir (32), Vladimir Grek (36), Milovan Tadić (33), Filip Ivanovski (29), Srđan Lalić (35), Boris Karapandžić (33), Nemanja Đurić (35), Vlado Draganić (46), Aleksandar Vučeljić (39), Dejan Tešić (38), Nikola Stefanović (33), Nemanja Lakicević (41), Nikola Spasojević (29), Željko Kodžić (41), Nebojša Janković (50), Vlado Georgijev (38), Slađana Sekulić (39) i Vuk Vučinić (29) i Marko Andrić.

Danas objavljeno

Izabrani delegati u Vijeće naroda Srpske

M.

Borjana Krišto kandidat za predsjedavajuću Savjeta ministara

M.

Orban: Evropa prekida saradnju sa Rusijom, a nema rešenje za nastalu situaciju

M.

Ostavite komentar