Proradio vulkan na Filipinima: Pepeo do kilometar uvis, stanovništvo evakuisano - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Proradio vulkan na Filipinima: Pepeo do kilometar uvis, stanovništvo evakuisano

Mali filipinski vulkan koji privlači mnoge turiste zbog svog slikovitog okruženja usred jezera, izbacio je danas paru, pepeo i manje kamenje.

Zbog toga su se stanovnici evakuisali iz obližnjih sela, a vlasti podigle nivo opasnosti.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je vulkan Taal u provinciji Batangas južno od Manile izbacio paru i pepeo do jedan kilometar uvis i da je poslednjih meseci pokazivao znakove rastuće aktivnosti, prenosi AP.

Nema informacija o povredama ili turistima koji su se našli u pogodjenim selima. Zbog obilnog pepela vlasti da savetuju stanovnike da nose maske.

Zabeležen je i niz zemljotresa, od kojih su se neki osetili uz tutnjave i blagu izdizanje vulkana, navodi se u saopštenju instituta.

Institut je podigao nivo opasnosti oko Taala na nivo 3, što ukazuje na “pomeranje magme koje verovatno pokreće trenutnu aktivnost”.

Najviši nivo 5, ukazuje na neprekidnu erupciju.

Institut je upozorio javnost da se drži podalje od malog ostrva na sredini jezera na kojem se nalazi vulkan i zamolio obližnje priobalne zajednice da preduzmu mere predostrožnosti i budno paze na moguće poremećaje vode u jezerima.

Taal, jedan od najmanjih vulkana na svetu, nalazi se medju oko dvadesetak aktivnih vulkana na Filipinima, na takozvanom pacifičkom “vatrenom prstenu”, seizmički aktivnom regionu sklonom zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Otkriven UZROK POŽARA u IRB Srpske: Opušak cigarete zapalio podmetače u piceriji, vatra se proširila na cijeli objekat

M.

Patrijarh Porfirije večeras u Gračanici

M.

Detalji tuče u Banjaluci: Jedna osoba završila u bolnici zbog rasprave oko reda ispred pekare

M.

Ostavite komentar