"Propustili smo veliku šansu, plaćaćemo cenu" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Propustili smo veliku šansu, plaćaćemo cenu”

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić rekao je večeras da je Srbija propustila šansu da postigne kompromis sa Pirštinom i da će se to u budućnosti plaćati.

12 godina od samoproglašene nezavisnosti Kosova – šta se sprema u Prištini

Govoreći o razgraničenju, kaže da je shvatio da Srbi nikada neće prihvatiti nešto što nam je šansa i da ćemo zbog toga žaliti.

“Shvatio sam poruku naroda, bila nam je velika šansa, ali smo je propustili”, poručio je Vučić na TV Hepi.

Dve ceremonije povodom jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti – za Kurtija i posebno za Tačija VIDEO
On kaže da ćemo zbog toga proći lošije u buducnosti, ali da njega niko neće moći da okrivi.

“Braniću srpski narod, ali zapamtite moje reči za 20 godina: imali smo šansu, ali nismo imali dovoljno svesti i mudrosti”, istakao je Vučić.

Povodom 12 godina od jednostrano proglasene nezavisnosti Ksova i poruke Majka Pompea Prištini da su suverenitet i nezavisnost Kosova garancija mira, ističe da su nezavisnost i dobili zahvaljujući Americi i Nemačkoj.

“Šta očekujete, da li mislite da će da promene mišljenje i da povuku to ili da Srbija može da promeni njihove stavove posle izgubljenog ratnog sukoba. Gde je tu logika”, ukazuje Vučić.

Povodom optuzbi da je izdajnik i da je hteo da izda Kosovo, kaže da su ćutali i sa zapada.

“Nisu rekli da ništa nije dogovoreno, za nešto što se nije dogodilo. Sve vreme govore ‘samo što nije’, a ja nisam krio od naroda ništa. Rekao sam za šta se zalažem, ali niko nije to hteo”, objašnjava Vučić.

On ističe da dogovor Srba i Albanaca nije nikome odgovarao i da nije nailazio na podrsku ni na istoku, ni na zapadu, jer taj dogovor donosi 100 godina mira i razvoja i buducnost i sigurnost za decu.

“Niko ne bi bio srećan zbog toga. Jedni, jer je za njih samo ponižena Srbija konacno resenje. Ovi drugi, kako bi mogli da uticu na Srbiju i region”, napoglašava Vučić.

Za one u zemlji koji, kako kaže, nemaju nikavu politiku, koji su izgubili Kosovo i Crnu Goru, kaže da će nekoga izdati.

“Ja sam hteo kompromis. Znam da Srbi nikada to nisu prihvatali. Ja bih da slavimo zivot i buducnost dece. Nije proslo, nema problema, plaćaće deca, cenu kao i svaka druga”, poručio je Vučić.

Prenosi i da je u Briselu imao jedan susret sa Aljbinom Kurtijem, prvi put ga video, ali da nisu ni o čemu razgovarali.

“Imao je svoje izlaganje koje je bilo izrazito prljavo, odvratno izlaganje protiv Srbije sa najgorim izmisljotinama”, rekao je Vučić i upitao da li ovi iz Srbije koji podržavaju Kurtija misle da je Srbija počinila genocid i tolike zlocine i da treba da odgovara.

“Ako je Obama dobio Nobelovu nagradu, a Tramp nije, iako je zaustavio više ratova, objasnite mi logiku. Takva je i logika da su Albanci tolerantni, mirotvorci”.

On doaje da se na Kosovu spremaju isti zakoni o crkvenoj imovini, kao i u Crnoj Gori, ali da smo mi uvek tražili da se sve vodi pod SPC Beograd i Patrijarsija Beograd da ne bi rekli da je kosovsko već kulturno blago Srbije.

“Nikada na to nisu hteli da pristanu i Albanci i stranci o tome nisu hteli da razgovaraju”, navodi Vučić.

b92

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar