Propusti u UKC: Pokrenuta istraga - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Propusti u UKC: Pokrenuta istraga

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske istražuje brojne propuste koji su se desili prilikom radova na izgradnji i rekonstrukciji Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske. Iz nadležnih institucija ćute o istrazi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske istražuje brojne propuste koji su se desili prilikom radova na izgradnji i rekonstrukciji Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske. Iz nadležnih institucija ćute o istrazi.

Stručnjaci opominju da se na ovo ranije upozoravalo, ali da nije bilo razumijevanja o mogućim problemima.

Univerzitetsko klinički centar RS pod istragom MUP-a. Razloga, prema našim saznanjima, više. Naime, sumnja se da je vršena preprodaja građevinskog materijala, jer je prema analizama utrošeno mnogo više materijala nego što je bilo neophodno. Osim toga, MUP istažuje i izgradnju, odnosno neizgradnju pomoćnog objekta u sklopu UKC RS. Što je još banalnije, taj neizgrađeni objekat je naplaćen.

Saznajemo da se za malverzacije sumnjiči dio radnika banjalučkog Zavoda za izgradnju (ZIBL) i da je u dosadašnjem toku istrage saslušano više osoba. Iz MUP-a RS ove navode nisu željeli komentarisati, niti iznositi detalje o samoj istrazi.

„Obavještavamo vas da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske postupaju po nalogu Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Banja Luka. Za više informacija obratite se nadležnom tužilaštvu.“ , poručeno nam je iz MUP-a RS.

U Republičkom tužilaštvu, za razliku od MUP RS, ostali su nijemi na naša pitanja. Komentar smo potražili i od aktuelnog rukovodstva Zavoda za izgradnju Banjaluka, ali smo i u ovom slučaju ostali bez odgovora. Slično smo prošli i kada je u pitanju stav predstavnika Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

„Iako se Vaša pitanja referiraju na događaje iz ranijeg vremena kada su na čelu ove ustanove bili drugi rukovodioci, nismo u mogućnosti da damo bilo kakav komentar u cilju neometanja istrage.“ , navodi se u odgovoru iz UKC RS.

BN saznaje da pripadnici MUP RS istražuju i ugovore koji se odnose na vraćanje kredita UKC. U ovom slučaju, konkretno se sumnja da je UKC RS počeo vraćati kredit ranije nego što je to bilo predviđeno.

Iz Transparensi internešnela nisu komentarisali istragu u Univerzitetsko kliničkom centru, ali kažu da malverzacije u javnim ugovaranjima u BiH, nažalost nisu nikakva novina i da je praćenje realizacije ugovora najslabija tačka u kontroli provođenja javnih nabavki.

„Imali smo brojne situacije, da su se višestruko povećavali iznosi koji su uloženi u određene radove, bilo da se radi o izgradnju objekata, puteva, bilo čega drugog, kroz zaključivanje razlčitih aneksa, kroz izmjene samog ugovora. Revizori su u više navrata ukazivali na ove probleme, međutim posljedica uglavnom nema.“, kaže Ivana Korajlić.

Za bivšeg ministra zdravlja Slobodana Stanića ne postoji dilema da je ogroman dio posla oko izgradnje UKC RS sporan. Stanić podsjeća da je Ministarstvo zdravlja još 2014. godine dobilo negativan revizorski izvještaj zbog davanja nezakonitih bankovnih garancija tokom izgradnje Kliničkom centra, ali da se epilog istrage ne zna ni nakon 5 godina.

„Nažalost, kad se krene od temelja loše, onda je i sva dalja gradnja problematična. Ja sam to ukazivao više puta, na izmjene u projektu, na to da je došlo do toga da izvođač preprojektuje Klinički centar bez nadzornog organa i grupe za provođenje projekta, što je upozorila i Svjetska banka, što je dovelo do svega ovoga.“, rekao je Stanić.

U Republici Srpskoj običaj je da istraga o određenim malverazcijama stiže tek nakon što kompletan posao bude završen. To je vrlo kasno, tako da mali broj kriminalnih radnji, koji je uopšte i otkriven, u većini slučajeva nikada nije ni procesurian.

„Imali ste situaciju, najvećih slučajeva kao što je izgradnja zgrade Vlade ili izgradnja autoputa ili slično, koji bez obzira čak i na izvještaje agencija za provođenje zakona nisu bili procesuirani. Jer se jednostavno tu najčešće radi o velikim projektima u koje su uključene ili firme, ili pojedinci koji su bliski vlasti i jednostavno nema volje da se to do kraja dovede i da se zapravo utvrdi odgovornost.“, kategorični su u Transparensiju.

Iz Transparensija već unazad nekoliko godina pokušavaju kroz monitoringe rada ukazati na ove probleme, ali ne nailaze na željenu reakciju nadležnih organa. Jedno od mogućih rješenja, mogle bi da budu Izmjene zakona o javnim nabavkama, ali pitanje je u kojoj mjeri bi one odgovarale aktuelnoj vlasti.

BN TV

Danas objavljeno

Turska bjesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar