PROPAO PLAN NARKO BOSA Šarić htio da opstruiše suđenje, a sud mu je UZVRATIO “UDARAC” - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

PROPAO PLAN NARKO BOSA Šarić htio da opstruiše suđenje, a sud mu je UZVRATIO “UDARAC”

Predsjednik Višeg suda u Beogradu odbio je zahtjev osuđenog narko-bosa Darka Šarića kojim je tražio izuzeće predsjednika sudskog vijeća u postupku koji se protiv njega vodi zbog pranja 22 miliona evra od šverca kokaina.

Kako Blic saznaje, njemu je zahtjev odbijen jer je sud utvrdio da se razlozi koje je narko-bos iz Pljevalja naveo ne odnose na postupak koji je u toku, već na prethodni, koji je okončan i kojim je Šarić osuđen na 15 godina zatvora.

Naime, prema informacijama, Šarić se u svom zahtjevu za izuzeće bavio pitanjima koja bi trebalo da budu žalba na presudu koju je jednoglasno donijelo sudsko veće, a ne sudija Siniša Petrović. Samim tim, kako je zaključeno, njegovi navodi u zahtjevu nisu u vezi sa postupkom koji traje, te je njegov zahtjev za izuzeće odbijen.

Inače, dok se o ovom Šarićevom podnesku odlučivalo, njemu je dodijeljen i branilac po službenoj dužnosti, nakon što je on svim svojim braniocima otkazao punomoćje, i to dan pred zakazane završne riječi.

U skladu s tim, po zakonu više ne postoje razlozi za odlaganje suđenja, te bi nastavak ročišta koje je narko-bos blokirao uskoro moglo da bude nastavljeno.

Šarić je 11. septembra, dan pred zakazano iznošenje završnih riječi, podnio zahtjev za izuzeće sudije, ali je i otkazao punomoćje za zastupanje svim braniocima u postupku koji se vodi protiv njega zbog pranja 22 miliona evra od šverca kokaina.

Šarić je, kako je potvrđeno u Višem sudu, otkazao punomoćje za zastupanje svim braniocima u navedenom predmetu, iz razloga što smatra da nema pravično suđenje.

Inače, Šariću nije prvi put da na ovaj način opstruiše proces.

Naime, on je i prošle godine otkazivao pa vraćao punomoćja svojim advokatima kada je, kako je tada rekao, takođe bio revoltiran radom sudskog vijeća u postupku za šverc kokaina, a isto vijeće mu sudi i u ovom postupku za pranje para.
U ovom slučaju do sada je održano ukupno 117 pretresa, a kako je Blicu rečeno u Višem sudu, sa jučerašnjim suđenjem koje je odloženo, njih 17 nije obavljeno tokom osam godina suđenja.

Za odlaganje čak 16 zaslužna je odbrana Darka Šarića, pa i on sam. Kako je objašnjeno, pored jučerašnjeg suđenja koje je stopirano, odbrana je zaslužna za 14, dok je jedan stopiran zbog podnijetog zahtjeva za izuzeće sudskog vijeća.

– A samo jedan pretres nije održan zbog spriječenosti suda usljed smrtnog slučaja u porodici tadašnjeg predsednika vijeća – rečeno je ranije u sudu.

Pored Šarića, za pranje para u Srbiji ubacivanjem prljavog novca u legalne tokove optuženo je još 16 osoba. Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali. Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski “Putnik”, “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice, “Palić” iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Pored Šarića, optuženi su i Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Osuđen na 15 godina zatvora

Narko-bos iz Pljevalja Darko Šarić osuđen je sredinom decembra prošle godine, na ponovljenom suđenju, prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao vođa organizovane kriminalne grupe koja je distribuirala i prodavala kokain na području Južne Amerike i Evrope. Paralelno s tim osuđeni su i njegovi saradnici, na ukupno 285 godina zatvora.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar