24. Aprila 2020.

Propao još jedan pokušaj deblokade novaca od MMF-a

Big Portal

Kako saznajemo, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) na sjednici je umjesto jedne ponudio dvije odluke radi povlačenje sredstava MMF-a koje su BiH uplaćena u cilju suzbijanja posljedica pandemije korona virusa.

Tako se prema prvoj odluci koja je jutros jednoglasno usvojena daje ovlaštenje Bevandi za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI) od MMF-a.

Međutim druga odluka, koja je ponuđena u okviru ovog paketa nije usvojena a ona se odnosi na raspored sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke i dalje biti blokirana.

Saznajemo da je u ovoj odluci i dalje ponuđeno Savjetu ministara BiH da kantoni budu subjekti u raspodjeli ovih novaca što četiri člana Savjeta ministara nisu mogli prihvatiti.

To su ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković (SDA), ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić (SBB), ministar odbrane Sifet Podžić (DF), te zamjenik ministra za izbjeglice i ljudska prava Dževad Mahmutović (SDA).

Kako nam je pojašnjeno iz Savjeta ministara BiH u odluci je pravilno navedena raspodjela sredstava na način da FBiH dobija 61,5 posto, RS 27,5 posto, a Distrikt Brčko 1 posto (od FBiH i RS-a dobija po 0, 5 posto) no za navedene članove Savjeta ministara BiH koji su glasali protiv kantoni ne mogu biti subjekti u ovom aranžmanu jer se FBiH za njih zadužuje i vraća dug.

Treba napomenuti da je juče Predstavnički dom Parlamenta FBIH u okviru rebalansa budžeta već donio odluku o raspodjeli sredstava MMF-a na FBiH i kantone, no njena implementacija će očito čekati rasplet u Savjetu ministara BiH.

Podsjetimo, 21. aprila na sjednici Savjeta ministara također nije izglasana odluka o povlačenju sredstava MMF-a upravo zbog sporne odluke koju je ponudio Bevanda.

Tada za odluku za odluku nisu glasali ministrica spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, ministar odbrane BiH, Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, Dževad Mahmutović, dok je ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić bio odsutan.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare