Propala naftna industrija u Republici Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Propala naftna industrija u Republici Srpskoj

Od nekada prosperitetne privrede, naftna industrija Republike Srpske pala je na niske grane. Nakon privatizacije koja je prije više od deceniju predstavljena kao uspješna, preduzeća su godinama gomilala samo gubitke, a sada je i dugoročni nastavak proizvodnje pod znakom pitanja.

Preduzeća naftne industrije Republike Srpske već godinama bilježe minus u poslovanju, pa je tako akumulirani gubitak premašio dvije milijarde maraka. Optima grupa je na kraju prošle godine imala minus od 1,4 mlijarde maraka, a Rafinerija nafte Brod 622 miliona maraka težak akumulirani gubitak. Dugovi su, upozoravaju ekonomisti, trenutno veći nego prije privatizacije.

Neizvjesna je i budućnost proizvodnje u naftnoj industriji Srpske koja je u vlasništvu ruskog Njeftegazinkora. Rafinerija nafte u Brodu trenutno ne radi, radnici su na čekanju, a na plaćenom odsustvu je i dio radnika Rafinerije ulja Modriča.

Iz Optima grupe pod čijom kapom su obje rafinerije, za sada ne otkrivaju kada će biti završena sanacija postrojenja Rafinerije Brod koja su oštećena u eksploziji. Ekonomisti kažu da se za sada ne zna ni kakvi su dugoročni planovi poslovanja ove kompanije u Republici Srpskoj.

To što ove kompanije stvaraju dugove i gubitke, a institucije Republike Srpske ne reaguju, kažu u opoziciji, jasno pokazuje da se svjesno zatvaraju oči na ponašanje ruskog vlasnika koje u nepoželjan položaj stavlja i Republiku Srpsku i radnike ovih kompanija.

Zbog svega je nejasno, pitaju naši sagovornici, zašto se poslovanjem naftne industrije Republike Sprske ne pozabave nadležni organi, jer su i revizorski izvještaji više puta isticali da je poslovanje neizvjesnno bez podrške ruskog Njeftegazinkora.

BN TV

Danas objavljeno

Erdogan: Zaustavite masakr

M.

U Hrvatskoj još 116 oboljelih, preminulo 30 osoba

M.

Tvrde da je Izrael na Gazu bacio zabranjenu bombu, objavljen snimak

M.

Ostavite komentar