Pronađeni ostaci 751 osobe pored internata u Kanadi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pronađeni ostaci 751 osobe pored internata u Kanadi

Grupa starosedelaca iz kanadske provincije Saskačevan objavila je danas da je pronašla neobeležene grobove 751 osobe iz srušenog katoličkog internata.

Premijer Džastin Trudo je izjavio da je “veoma tužan” zbog novog otkrića u internatu Marival Indijan, koja se nalazi na oko 140 kilometara od glavnog grada Saskačevana Ridžajn, preneo je Rojters.

On je rekao da starosedeoci koji su “pretrpeli bol i traumu je odgovornost koju Kanada mora da nosi”.

Nije jasno koliko pronađenih ostataka pripada deci, rekao je šef zajednice Kovešeš first nejšen (First Nation – starosedeoci, izuzev naroda Metisa i Inuita) Kadmus Delrom.

On je izjavio da je školu vodila katolička crkva, koja je uklonila nadgrobne spomenike.

“Nismo uklonili spomenike, to je krivično delo u ovoj zemlji. Uklanjanje spomenika tretiramo kao mesto gde se dogodilo kriminalno delo”, izjavio je Delrom.

U taj internatski školski sistem, koji je postojao između 1831. i 1996. godine, bilo je uključeno oko 150.000 dece starosedelaca koja su bila oduzeta od svojih roditelja i predata hrišćanskim školama radi asimilacije.

“Kanada će biti poznata kao zemlja koja je želela da istrebi starosedeoce. Sada imamo dokaz”, izjavio je šef Saveza suverenih starosedelaca Bobi Kameron.

Zajednica predstavlja 74 grupe starosedelaca u Saskačevanu.

“Ovo je samo početak”, dodao je Kameron.

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje, koja je objavila izveštaj da je internatski “školski sistem doprineo kulturnom genocidu”, saopštila je da je groblje ostalo na mestu škole Marival, nakon što je školska zgrada uništena.

Iz organizacije Kovešeš first nejšen kažu da su u kontaktu sa lokalnom katoličkim nadbiskupijom, pa Delrom kaže da je optimista i da veruje da će im se dozvoliti pristup arhivi kako bi identifikovali ostatke.

“Imamo veru u katoličku crkvu da će nam omogućiti pristup. Nisu nam rekli ‘ne’. Samo, još nemamo podatke”, dodao je.

Istraživanja ovog lokaliteta počela su 2. juna, nakon otkrića 215 neobeleženih grobova u internatu Kamplups u provinciji Britanska Kolumbija.

Pre nekoliko nedelja otkriveni su posmrtni ostaci 215 dece u blizini slične školi u provinciji Britanska Kolumbija.

Danas objavljeno

“Omikron ne izaziva tešku sliku bolesti”

M.

Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije: Imamo veoma dobre odnose

M.

U Srbiji 1.674 nova slučaja, preminula 51 osoba

M.

Ostavite komentar