Pronađene prozirne "staklene kugle" na Mjesecu - naučnici oduševljeni - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pronađene prozirne “staklene kugle” na Mjesecu – naučnici oduševljeni

Kineski rover Jutu-2 otkrio je nekoliko misterioznih, providnih staklenih globula na suprotnoj strani Meseca, za koje naučnici kažu da nisu nalik bilo kom mineralu koji su ranije otkrili na površini Meseca.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu “Science Bulletin”, istraživači su pregledali slike napravljene panoramskom kamerom na roveru i pronašli mnoge sferične staklaste kugle veličine nekoliko centimetara i u obliku bučica.

“Globule nas jednostavno oduševljavaju, pošto su jedinstvene na Mesecu”, rekao je dr Džijong Sjao, vođa studije sa Univerziteta Sun Jat-sen u Kini.

Istraživači, uključujući Apolo astronaute, koji su pronašli i procenili minerale na Mesecu poput tektita i mikrotektita koji su nastali udarima asteroida, meteorita i drugih svemirskih stena, rekli su da su oni uglavnom “tamni, neprozirni i bogati delovima klastičnih stena”.

Nisu očekivali da će videti prozirne staklene globule u regionu sletanja Chang’E-4, dodali su.

Najmanje dve takve kugle su prvobitno pronađene na ruti rovera Jutu-2, dugačkoj manje od 700 metara, tokom prvih 12 lunarnih dana, a još dva moguća slučaja čekala su potvrdu zbog neadekvatne rezolucije slike, rekli su naučnici.

Istraživači su zatim pokušali da pronađu poreklo ovih globula na osnovu njihove boje, morfologije, geometrije i moguće starosti izloženosti i pomoću kritičnih stopa hlađenja prilikom kristalizacije za različite vrste poznatih lunarnih stena.

Kažu da su globule “prilično konzistentne”, sa formiranjem od udaraca, što ukazuje da su stakla formirana od osnovnih materijala siromašnih gvožđem.

“Njihovo postojanje na Mesecu ukazuje da bi se tokom udarnih događaja na druga planetarna tela takođe mogla formirati stakla nalik tektitima. Takve staklene kugle bi trebalo da se obično proizvode u drevnim udarnim bazenima na Mesecu, tako da će njihov sastav i izotopska doba biti veoma dragoceni za razumevanje rane istorije udara”, rekao je dr Sjao.

Pošto su ovi minerali verovatno prilično uobičajeni na površini Meseca, naučnici kažu da bi mogli biti obećavajući i rasprostranjeni resursi za proizvodnju stakla na licu mesta kada se u budućnosti budu gradile ljudske baze na Mesecu.

Međutim, istraživači su rekli da još uvek nije poznato kolika je sličnost hemijskog sastava i porekla ovih staklenih kuglica sa sličnim mineralima na Zemlji.

“Pomalo je žalosno da kada smo prvi put pronašli ove staklaste kugle, rover je prošao pored njih i nisu dobijeni nikakvi podaci o sastavu, ali takve globule mogu biti prilično uobičajene na lunarnoj strani”, dodao je dr Sjao.

Danas objavljeno

Kako najlakše usitniti beli luk

Zeljka

Katastrofe iz Kana – izdanja koja su izazvala šok i nevericu

Zeljka

Stručnjaci riješili zagonetku roditeljima – šta da radite kada djeca neće da jedu povrće

Zeljka

Ostavite komentar