Pronađen virus korona na ambalaži smrznute hrane - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pronađen virus korona na ambalaži smrznute hrane

Kineske zdravstvene vlasti koje istražuju epidemiju covida-19 izvijestile su da je otkriven živi korona virus na ambalaži smrznute hrane, što ukazuje na to da virus može preživjeti u hladnim lancima.

U subotu je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao da je pronašao tragove aktivnih čestica covida-19 na pakovanju smrznutog bakalara u obalnom gradu Qingdao na istoku Kine, što je prvi put da su aktivne čestive korona virusa otkrivene na vanjskoj strani smrznutih pakovanja. Genetski tragovi prethodno su pronađeni u uzorcima smrznute hrane, ali prije nije izolovan živi virus.

“Potvrđeno je kako kontakt s kontaminiranim pakovanjem može uzrokovati zarazu korona virusom”, objavile su vlasti, ne precizirajući odakle potiče serija zamrznute hrane.

Do izbijanja žarišta u Qingdaou, Kina nije zabilježila nove lokalne slučajeve u posljednjih 55 dana, a jedna je od rijetkih zemalja koja je ukazala na mogući prenos virusa putem zaleđene hrane. Nakon porasta novooboljelih u Pekingu tokom juna upozorili su da je izvor zaraze možda bio uvezeni losos.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je kako nema dokaza da je “rukovanje ili konzumiranje hrane povezano s covidom-19”, a Novi Zeland odbacio je mogućnost da se jedna od prvih infekcija dogodila u hladnjači.

U avgustu je Kina povećala zahtjeve za inspekciju uvoznih smrznutih proizvoda nakon što su tragovi korona virusa pronađeni na smrznutim pilećim krilcima iz Brazila. Istraživači su takođe otkrili virus na uvezenim kozicama i drugim smrznutim morskim plodovima.

CDC nije kazao je li epidemija u Qingdaou uzrokovana kontaminiranom smrznutom hranom. Prvi zabilježeni slučajevi lokalne transmisije u dva mjeseca povezani su s dvojicom radnika na dokovima koji su bili asimptomatski, a vjeruje se da su zarazili 12 drugih osoba u bolnici.

Još nije jasno jesu li se radnici zarazili korona virusom pronađenim na ambalaži hrane. No, CDC je upozorio radnike koji rukuju sa smrznutim proizvodima da izbjegavaju izravan kontakt s robom. Uz to, CDC je poručio da nema zabilježenih slučajeva da su se kupci zarazili putem smrznutih proizvoda i da je rizik od ovog način zaraze nizak.

Neki stanovnici počeli su pozivati na privremenu zabranu uvoza zamrznute hrane.

CDC je rekao da su istraživači analizirali ukupno 2,98 miliona uzoraka pakovanja hrane, a pronašli su 22 uzorka koji su bili pozitivni, prenosi The Guardian.

(N1)

Danas objavljeno

Potres kod Siska magnitude 3,5

V.R.

Francuska: Moguće uvođenje i trećeg lokdauna

V.R.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata odobrila otvaranje ambasade u Tel Avivu

V.R.

Ostavite komentar