Pronađen veliki vikinški brod u kojem je možda sahranjen kralj - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pronađen veliki vikinški brod u kojem je možda sahranjen kralj

Norveški arheolozi se nadaju da će ovog mjeseca završiti iskopavanje rijetkog, zakopanog dugačkog broda u mjestu Gjelestad, drevnom arheološkom nalazištu jugoistočno od Osla. To je prvo takvo iskopavanje u Norveškoj u prethodnih 100 godina.

Veći dio broda je istrulio tokom vijekova, ali arheolog dr Knut Pashe vjeruje da će raspored gvozdenih eksera ipak omogućiti izradu replike. Radarom je otkriveno da je brod dug oko 19 metara i širok pet metara, što ga stavlja u rang sa dobro očuvanim vikinškim brodovima Oseberg i Gokstad koji su izloženi u Oslu.

Ti brodovi su pronađeni na zapadnoj strani širokog fjorda Oslo. Vikinzi su dugim brodovima išli do britanskih ostrva, najprije da bi napadali zajednice pored obala, a zatim se nastanili i ostavili u naslijeđe fino zanatstvo, kao i nordijske riječi i imena, prenosi B92.

Nordijski Vikinzi su pohodili i Island, a neki su se potom naselili na Grenlandu i Vinlandu u Sjevernoj Americi, kasnije Njufaundlend. Ratni brod pronađen u Gjelestadu datira iz predhrišćanskog perioda Vikinga 750-850. godine nove ere, rekao je za BBC Pashe iz Norveškog instituta za istraživanje kulturne baštine.

On je naveo da će proučavanje kobilice broda biti presudno.

“Kobilica se veoma razlikuje od ostalih, što je zaista uzbudljivo”, dodao je arheolog.

Nezavisne

Danas objavljeno

David Beckham je tata za primjer: Nježan i pun razumijevanja prema djeci

Vanja A

Al se dobro jede: 10 najjeftinijih gradova u Evropi

Vanja A

Kejt Apton u donjem vešu: “Osjećam se tako seksipilno”

Vanja A

Ostavite komentar