Pronađen drevni prsten koji štiti od mamurluka - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pronađen drevni prsten koji štiti od mamurluka

Čudan prsten otkriven je tokom iskopavanja u izraelskom gradu Javne, u blizini najveće vinarije ikada otkrivene u vizantijskom periodu, piše CNN, pozivajući se na izraelske arheološke izvore.

U saopštenju za štampu, arheolozi su naveli da je prsten davno nošen, jer su ljudi verovali da ovaj kamen može da spreči štetne posledice konzumiranja previše alkohola.

 – Mnoga povoljna dejstva su vezana za ametist, pa i ono koje se odnosi na lečenje mamurluka, rekao je arheolog Amir Golani.

Zlatno prstenje ukrašeno ametistom bilo je poznato i moderno u društvu Starog Rima a moguće je da je konkretno ovaj prsten, koji je najnoviji među pronađenima, pripadao nekom od predstavnika elite koja je živela u gradu još u 3. veku nove ere, navodi se u saopštenju za javnost.

Eli Hadad, vođa iskopavanja, rekla je da je predmet možda „pripadao vlasniku veličanstvenog (vinarskog) skladišta, poslovođi” ili pak nekom „nesrećnom posetiocu, koji je izgubio svoj skupoceni prsten”.

 – Da li je osoba koja je nosila prsten želela da izbegne posledice ispijanja velikih količina vina  verovatno nikada nećemo saznati, rekla je Hadad.

Ametist nije jedini drevni lek za mamurluk koji je zaboravljen.

Godine 2015. otkriven je starogrčki lek koji je opisan na papirusu starom 1.900 godina, koji je preporučivao nošenje ogrlice od lovorovog lišća kao „leka od glavobolje zbog pijančenja”, navodi Lajv sajens.

(24sedam.rs Foto: Profimedia)

Danas objavljeno

Pjevačici prekipjelo, skinula se, pokazala trbuh i odgovorila na kritike

Vanja A

Najveća prevara u istoriji televizije: Varao na “Milioneru”, a evo šta ga je odalo VIDEO

Vanja A

Zbog ovog filma došlo je do međunarodne nestašice roze boje

V.R.

Ostavite komentar