Pronađene bakterije za uništavanje bombi u moru - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Pronađene bakterije za uništavanje bombi u moru

Njemački naučnici su razvili novi metod uništavanja municije koja je nakon rata ostala na dnu Baltičkog mora, koristeći bakterije koje uništavaju toksične i opasne materije, prenosi list Times.

Prema nekim podacima, mine i granate, koje se još uvijek nalaze na dnu Baltičkog mora, mogu pretvoriti u pepeo nekoliko malih gradova. Ali sada je problem u tome što se one raspadaju i na taj način truju Svjetski okean toksičnim materijama.

Osim toga, neeksplodirana municija predstavlja pretnju za trgovačku flotu, kao i za polaganje kablova i cijevi na dno mora, a pritom je Baltička vodena oblast jedna od ekonomskih zona u Evropi koja se najaktivnije razvija.

Zbog toga je nezaobilazno rješavanje problema utilizacije i onesposobljavanja takvih mina i dubinskih bombi. Njemački naučnici su predložili korišćenje specijalnih bakterija u ovu svrhu, koje bukvalno uništavaju TNT. Da bi se bakterije “usmjerile” na municiju, predlaže se da se municija prekrije posebnom membranskom mrežom, koja će biti natopljena milionima mikroba. Kao rezultat toga, TNT i druge opasne materije razgradiće se na bezopasan ugljen-dioksid i vodu.

Istraživači su već izveli eksperiment na kopnu i prilično su zadovoljni rezultatima, jer su se bakterije odlično pokazale prilikom onesposobljavanja municije.

Izvor: Sputnik

Danas objavljeno

Redmi Smart TV X 2022 će imati 120Hz osvježavanje

Vanja A

Marvel’s Guardians of the Galaxy zahtijeva 150GB slobodnog prostora

Vanja A

Kompanija Nothing će predstaviti pametni telefon 2022. godine

Zeljka

Ostavite komentar