23. Augusta 2022.

Promjene na jeziku upozoravaju na nedostatak jednog vitamina

Big Portal

S obzirom na to da je ovaj vitamin neophodan za razne telesne funkcije, njegov nedostatak može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući loše oralno zdravlje, piše Index.hr.

Kažu da niski nivoi vitamina B12 uzrokuju oralne probleme, koji se posebno odnose na jezik. To se događa zato što nedostatak vitamina B12 uzrokuje smanjenje proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, što rezultira smanjenim protokom kiseonika do jezika.

Bolan i crven jezik

Glositis je upala jezika koja uzrokuje oticanje, crvenilo i bol. Prema WebMD-u, glositis može dovesti do pojave sitnih izbočina na jeziku. Ovo stanje karakteriše gladak ili bolan jezik sjajnog izgleda. Teška upala jezika može uzrokovati oticanje i crvenilo te bol koja može da promeni način na koji jedete ili govorite.

Afte

Afte takođe mogu da budu znak nedostatak vitamina B12. To su male i bolne ranice u ustima. Obično nestaju same od sebe, ali može pomoći izbegavanje konzumacije citrusa i ljutih začina. Neki lekovi bez recepta mogu da ublaže bol.

Promena boje jezika i osećaj peckanja

Još jedan simptom nedostatka vitamina B12 je otečen i debeo jezik, kao i osećaj peckanja, te promena boje jezika.

Osim navedenih, simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju i:

  • umor
  • gubitak daha
  • glavobolju i vrtoglavice
  • bledu kožu
  • lupanje srca
  • gastrointestinalne probleme
  • poteškoće u koncentraciji

Kako uneti dovoljne količine vitamina B12?

Vitamin B12 možete da unesete konzumacijom govedine, svinjetine, šunke, piletine, jagnjetine, ribe, plodova mora poput školjki i rakova, jaja, te mlečnih proizvoda poput mleka, sira i jogurta. Obogaćene žitarice takođe su dobar izvor vitamina B12.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare