Promjena taktike: Odlaže se druga doza vakcine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Promjena taktike: Odlaže se druga doza vakcine

Za neke hrvatske građane druga doza vakcine biće odložena za sedam dana, ali to neće uticati na imunitet, jer do druge vakcine može da prođu i 42 dana, izjavio je danas direktor HZJZ Krunoslav Capak.

Istakao je da će Hrvatska u naredne četiri sedmice dobijati 13.650 doza manje.

Očekuje se, naime, da će 30. januara Evropska unija odobriti korišćenje vakcine AstraZenece, a prve pošiljke u države članice trebalo bi da stignu 7. februara, a druga isporuka bi trebalo da usledi 17. februara.

Hrvatska je od firme AstraZeneca AB tražila 3.6 miliona doza vakcina, ali raspodelom ukupne ponuđene količine na nivou EU, Hrvatskoj će biti dodeljeno 2.7 miliona doza.
U Hrvatskoj su dosad vakcinisane 69.984 osobe, a drugu dozu je primilo 11.907 ljudi.

Capak je rekao da Hrvatska ne planira da uđe u bilateralne razgovore s proizvođačima vakcine, jer je dogovoreno sa EU da se ide zajedno.

“Moderna bi trebala u nedelju da isporuči 4.800 doza, dok bi početkom februara trebalo da stigne 10.800 doza za koje nema obaveštenja da će isporuka biti odložena”, rekao je Capak.
Rekao je da je farmaceutska kompanija AstraZeneca dobila zadatak od Evropske komisije da se danas malo popravi s rokovima i količinama, pa se u Hrvatskoj nadaju da će posle današnje video konferencije imati dobru vest.

“Prva isporuka bi trebalo a bude sredinom februara, više od 44.000 doza”, kazao je Capak, preneo je hrvatski portal Index.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Preminulolo 11 osoba: U Sjevernoj Makedoniji potvrđeno 316 novozaraženih koronom

D V

“Zatvaraj”

D V

Novalić: Do četvrtka ugovor o nabavci vakcina

D V

Ostavite komentar