Promijenjena boja Vrbasa: Cvjetanje algi ne utiče na kvalitet vode - BIGportal.ba
Banja Luka

Promijenjena boja Vrbasa: Cvjetanje algi ne utiče na kvalitet vode

Promjena boje rijeke Vrbas na području banjalučke mjesne zajednice Bočac najvjerovatnije je posljedica prirodne pojave usljed takozvanog cvjetanja algi, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vodna inspekcija grada Banjaluka potvrdila je da zajedno sa tehnolozima banjalučkog “Vodovoda” od jutros uzima uzorke vode iz Vrbasa na području hidroakumulacije Bočac, nakon što je primijećena promjena boje vode.

U gradskom Odjeljenju za inspekcijske poslove rečeno je Srni da će uzorci biti obrađeni u internoj laboratoriji komunalnog preduzeća “Vodovod” da bi se utvrdilo o kakvoj promjeni je riječ.

“Već sada de može reći da ova dešavanja ne bi trebala imati uticaja na kvalitet vode u rijeci Vrbas jer se, najvjerovatnije, radi o bezopasnoj prirodnoj pojavi, odnosno cvjetanju smeđih algi, što se na akumulaciji događa posljednjih nekoliko godina”, ističu u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Iz resornog odjeljenja podsjećaju da se ovakva situacija desila i u maju, kada je laboratorijskim nalazima potvrđeno da su tadašnje promjene u akumulaciji Bočac prouzrokovane cvjetanjem algi.

Stručnjaci kažu da ova pojava nastaje zbog niskog vodostaja i naglog rasta temperature vazduha.

I u banjalučkom “Vodovodu” kažu da je riječ o bezopasnoj prirodnoj pojavi koja ne može uticati na kvalitet vode iz gradskog vodovoda.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Policija istražuje puštanje eksplicitnog snimka na tabletu u centru Banjaluke

M.

Preminuo Dubravko Prstojević – Mrva u Banjaluci

M.

Planirana isključenja električne energije za utorak, 09.03.2021. godine

Zeljka

Ostavite komentar