Ovo je tradicionalno jelo u Aziji, a varira po ukusu, sastojcima i načinu pripreme, u zavisnosti od kulture regije u kojoj se priprema. Ovaj ultra ukusan recept ima i varijantu za vegane, a dovoljno je da samo izbaciš meso iz liste namirnica i zamijeniš ga povrćem.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 1 kašika ulja,
- 2 češnja bijelog luka (sitno isjeći),
- 400 gr faširanog mesa po želji,
- 8 većih šampinjona,
- 1 veća mrkva,
- 1 ½ šolja klica graha,
- 1 ½ šolja isječenog svježeg kupusa,
- 1 kašika gustina,
- 2 kašike soja sosa.
Za rolnice ti je potrebno:
Postoji specijalno, namjensko tijesto (Spring Rolls Wraps) za ovo jelo, ali zbog dostupnosti na našem području, odlučili smo se za zamjensku varijantu – klasične kore za pitu.
- Pakovanje kora za pitu,
- 2 kašike gustina,
- 1 kašika vode,
- Ulje za prženje.
Slatko-kiseli umak:
- 2 kašike gustina,
- 2 kašike vode,
- ½ šolje jabukovog sirćeta,
- 1/3 šolje smeđeg šećera,
- 2 kašike kečapa,
- 2 kašike soja sosa.
Priprema:
Zagrijati ulje na tavi. Dodati bijeli luk, promiješati, a zatim dodati mljeveno meso. Izdinstati. Dodati mrkvu, klice, kupus i šampinjone, a zatim propržiti 3 minute. Dodati gustin i soja sos, te dodatno pržiti još 1 minut dok tečnost ne ispari. Punjenje ne bi trebalo biti vodenasto, nego ljepljivo.
Razvući punjenje na pleh i ostaviti da se ohladi.
Pomiješati gustin i vodu u posudi. Isjeći kore za pitu na veličinu 20×20 cm. Filovati svaku koru i zamotati u rolnice. Postupak je prikazan na fotografiji.
Postupak prženja u ulju:
U dublju tavu nasuti ulje da rolnice mogu uroniti. Zagrijati na najjačoj temperaturi. U vrelo ulje pažljivo spuštati rolnice i okretati da porumene sa svih strana. Premjestiti na papirni ubrus kako bi se ocijedile od ulja.
Postupak pečenja u rerni:
Na papir za pečenje u pleh posložiti rolnice. Svaku premazati uljem. Peći na 200C 20-25min, dok ne postanu zlatne i hrskave.
Slatko-kiseli umak:
Pomiješati sastojke u tavi na srednjoj temperaturi. Miješati dok ne prokuha, a zatim kuhati dok se ne zgusne po ukusu (oko 3-5 minuta).
Za lakšu pripremu, možeš pogledati video:
Prijatno!
Izvor: recipetineats.com