14. Marta 2022.

Proljećne rolnice će osvježiti tvoju trpezu!

Big Portal

Ovo je tradicionalno jelo u Aziji, a varira po ukusu, sastojcima i načinu pripreme, u zavisnosti od kulture regije u kojoj se priprema. Ovaj ultra ukusan recept ima i varijantu za vegane, a dovoljno je da samo izbaciš meso iz liste namirnica i zamijeniš ga povrćem.

Foto: Recipe Tin Eats

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 1 kašika ulja,
  • 2 češnja bijelog luka (sitno isjeći),
  • 400 gr faširanog mesa po želji,
  • 8 većih šampinjona,
  • 1 veća mrkva,
  • 1 ½ šolja klica graha,
  • 1 ½ šolja isječenog svježeg kupusa,
  • 1 kašika gustina,
  • 2 kašike soja sosa.

Za rolnice ti je potrebno:

Postoji specijalno, namjensko tijesto (Spring Rolls Wraps) za ovo jelo, ali zbog dostupnosti na našem području, odlučili smo se za zamjensku varijantu – klasične kore za pitu.

  • Pakovanje kora za pitu,
  • 2 kašike gustina,
  •  1 kašika vode,
  • Ulje za prženje.

Slatko-kiseli umak:

  • 2 kašike gustina,
  • 2 kašike vode,
  • ½ šolje jabukovog sirćeta,
  • 1/3 šolje smeđeg šećera,
  • 2 kašike kečapa,
  • 2 kašike soja sosa.

Priprema:

Zagrijati ulje na tavi. Dodati bijeli luk, promiješati, a zatim dodati mljeveno meso. Izdinstati. Dodati mrkvu, klice, kupus i šampinjone, a zatim propržiti 3 minute. Dodati gustin i soja sos, te dodatno pržiti još 1 minut dok tečnost ne ispari. Punjenje ne bi trebalo biti vodenasto, nego ljepljivo.

Razvući punjenje na pleh i ostaviti da se ohladi.

Pomiješati gustin i vodu u posudi. Isjeći kore za pitu na veličinu 20×20 cm. Filovati svaku koru i zamotati u rolnice. Postupak je prikazan na fotografiji.

Foto: Recipe Tin Eats

Postupak prženja u ulju:

U dublju tavu nasuti ulje da rolnice mogu uroniti. Zagrijati na najjačoj temperaturi. U vrelo ulje pažljivo spuštati rolnice i okretati da porumene sa svih strana. Premjestiti na papirni ubrus kako bi se ocijedile od ulja.

Postupak pečenja u rerni:

Na papir za pečenje u pleh posložiti rolnice. Svaku premazati uljem. Peći na 200C 20-25min, dok ne postanu zlatne i hrskave.

Slatko-kiseli umak:

Pomiješati sastojke u tavi na srednjoj temperaturi. Miješati dok ne prokuha, a zatim kuhati dok se ne zgusne po ukusu (oko 3-5 minuta).

Za lakšu pripremu, možeš pogledati video:

Prijatno!

Izvor: recipetineats.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare