Prokineska okupljanja u Hongkongu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prokineska okupljanja u Hongkongu

Stotine pristalica Pekinga okupilo se u Hongkongu, uz kinesku državnu himnu i crvene zastave, kako bi se suprotstavili prodemokratskim protestima.

Prodemokratksi protesti osporavaju kinesku suverenost nad tom teritorijom.

“Želimo da iskažemo ljubav prema našoj zemlji Kini. Želimo da pokažemo medjunarodnoj zajednici da postoji i drugačiji glas iz Hongkonga osim protesta”, poručili su organizatori skupa.

Pokazivanje podrške Pekingu usledilo je posle još jednog dana nasilja na toj kineskoj teritoriji koji je izazvao strah da bi mogle da se ponove ružne scene koje bi narušile ugled kineskog predsednika Si Đinpinga dok njegova vladajuća Komunisticka partija u utorak obeležava 70. godina vlasti, prenosi AP.

Kako se navodi, zagovornici demokratije pozvali su na veliki protestni skup 1. okrobra koji bi se poklopio sa proslavama u Pekingu.

Policija je u subotu ispalila suzavac i koristila vodene topove pošto su demonstranti bacili cigle i bombe na vladine zgrade tokom masovnog skupa u centru Hongkonga.

Kako se navodi, demonstranti se od juna okupljaju – prvo su bili protiv sada odloženog zakona o izručivanju, ali je kasnije protest prerastao u antikineski pokret sa zahtevima za demokratskim reformama.

Demonstranti najavljuju da će izaći na ulice u utorak, uprkos zabrani policije.

Najavljuju da će nositi crne trake i plakate na kojima će 1. oktobar označiti kao “Dan tuge”‘.

Vlada Hong Konga već je smanjila proslave Nacionalnog dana u tom gradu, a otkazala je i godišnji vatromet.

Ipak, hongkoška vlada je najavila da će liderka Keri Lam u ponedeljak predvoditi delegaciju od oko 240 ljudi koji će učestvovati u svečanostima u Pekingu.

Danas objavljeno

Marin: Finska ne želi nuklearno oružje ili NATO baze

M.

Njemačka: Pucnjava u školi; ima povrijeđenih

M.

Sve je spremno; Sjeverna Koreja “čeka pogodan trenutak”

M.

Ostavite komentar