Projekat VW Golf 9 pod znakom pitanja - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Projekat VW Golf 9 pod znakom pitanja

Volkswagen je u martu 2021. godine objavio da će modeli Golf, T-Roc, Tiguan i Passat imati nove generacije, ali je novi direktor grupacije Tomas Šefer doveo u pitanje taj plan kada je reč o Golfu. On je u intervjuu nemačkom listu Velt (Welt) rekao da odluka o razvoju devete generacije ovog modela još nije donesena.

Šefer, koji je stupio na dužnost 1. aprila, smatra da je problem u sve većim troškovima razvoja automobila sa SUS motorima. U naredim godinama na snagu će stupiti regulative Euro 7, što će dodatno povećati cene automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem za 3.000 do 5.000 EUR, rekao je direktor Volkswagena.

On je dodao da bi poskupljenje u Evropi moglo da iznosi i 10.000 EUR zbog veoma strogih regulativa kada je reč o izduvnim gasovima i velikim troškovima razvoja motora koji mogu da ispune buduće standarde.

Šefer je rekao da su u toku pripreme za osvežavanje Golfa na sredini proizvodnog veka aktuelnog modela, ali da je budućnost devete generacije u ovom trenutku neizvesna. On je naglasio da bi bilo “ekstremno skupo” razvijati novi SUS model koji verovatno neće imati uobičajeni proizvodni vek od 7 do 8 godina.

Evropska unija ranije je odlučila da od 2035. godine zabrani prodaju novih automobila sa benzinskim ili dizelskim motorima. Aktuelni golf je predstavljen 2019. godine i verovatno će biti osvežen 2023. ili 2024. godine da bi se nakon toga prodavao još tri ili četiri godine.

Potencijalni Golf 9 morao bi da stigne na tržište oko 2027, da bi se prodaja okončala 2035. godine. Pojedine zemlje Evropske unije mogle bi da uvedu zabranu prodaje novih SUS modela i ranije, što bi ograničilo dostupnost Golfa 9.

Šefer je rekao da će konačna odluka o Golfu devete generacije biti donesena u narednih 12 meseci.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Kako slupati auto na holivudski način

V.R.

Iz Indije dolazi električni automobil s cijenom od deset hiljada dolara

V.R.

2023 Mitsubishi ASX

V.R.

Ostavite komentar