Proizveden detektor kovida, za 15 minuta šalje rezultate na telefon ili kompjuter - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Proizveden detektor kovida, za 15 minuta šalje rezultate na telefon ili kompjuter

Šta kad bi postojao nenametljiv način da se otkrije da li je neko ko se nalazi s vama u prostoriji zaražen koronavirusom?

Britanski naučnici kažu da su razvili kovid-detektor koji se postavlja na plafon i koji u samo 15 minuta može otkriti da li je neko zaražen.

Sunday Times prenosi da bi ovaj vrlo precizni uređaj, nešto veći od detektora dima, mogao da posluži za skeniranje u avionskim kabinama, učionicama, umirovljeničkim domovima i uredima.

Rane studije naučnika Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i Univerziteta Duram pokazale su da je tačnost uređaja 98 od 100 odsto, što ga čini pouzdanim jednako kao laboratorijski PCR testovi za kovid 19 i značajno pouzdanijim od brzih testova lateralnog toka (merenje intenziteta boje crvenih i plavih imuno-hromatografskih reagenasa).

Istraživači naglašavaju da su njihovi rezultati u ranoj fazi i da rad tek treba da ocene kolege naučnici.

Detektor, koji je izradila firma Roboscientific iz Kembridž okruga, funkcioniše tako da detektuje hemikalije koje proizvodi koža ili koje su prisutne u dahu zaraženih koronavirusom.

Ovi “isparavajući organski spojevi” stvaraju miris koji je presuptilan da bi ga osetio ljudski nos. Studija koju je sproveo tim za istraživanje kovid-detektora pokazala je da ih mogu nanjušiti psi, ali da je detektor tačniji i praktičniji.

Sunday Times kaže da detektori mogu otkriti ljude s virusom koji tek treba da razviju simptome, zbog čega je detektor efikasniji od PCR testova, koji nisu prikladni za asimptomatske nosioce virusa.

Potrebno je 15 do 30 minuta da detektor prikupi uzorke vazduha u velikoj prostoriji i rezultate odmah šalje na mobilni telefon ili računar.

Trenutna cena detektora kreće se oko 5.000 funti po komadu, pišu novine.

Danas objavljeno

Musaka

Vanja A

Svijet pati od pandemije nesanice – karantin, briga i “plava svjetlost”

Vanja A

Da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun

Vanja A

Ostavite komentar