Programer je pokrenuo Windows za Arm na M1 MacBook računaru - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Programer je pokrenuo Windows za Arm na M1 MacBook računaru

Ranije ovog mjeseca Apple je predstavio prvi MacBook koji pokreću Apple M1 čipovi. Novi MacBook-ovi rade na Arm-u i mogu se pohvaliti boljim performansama za razliku od Intel Mac-a.

Programer po imenu Alexander Graf je smislio Arm verziju Windows-a za Mac.

MacOS nudi Boot camp za one koji žele da instaliraju Windows i dual boot svoj Mac. Međutim, Boot Camp podržava samo Intel Mac, a ne one sa M1 čipom. Međutim, mnogim korisnicima Mac-a je potrebna podrška za Windows i upravo je to programer smislio.

Graf je virtuelizovao Arm verziju operativnog sistema Windows za Mac M1 uz pomoć QEMU virtuelizatora otvorenog koda. Čip M1 zasnovan je na Arm-u i stoga nije moguće instalirati x86 Windows pomoću Boot Camp-a. Međutim, programer je pronašao zaobilazno rešenje. Graf objašnjava da Windows Arm 64 može pokretati x86 aplikacije, iako na manjoj brzini. S druge strane, još uvek je moguće koristiti Windows za instaliranje na Mac M1.

Programer je mogao da pokrene Windows Arm64 Insider Preview uz pomoć Hipervisor framework-a. Na ovaj način možete da koristite tehnologije virtuelizacije bez potrebe za kodiranjem. Međutim, Graf je koristio prilagođenu QEMU zakrpu kako bi poboljšao performanse i približio ih gotovo izvornim.

Nepotrebno je reći da je ovo samo zaobilazno rešenje i ne toliko stabilno kao Boot Camp. Graf je postavio i izjavu o odricanju odgovornosti koja kaže da su „sve zakrpe na mailing listi – ali još uvek ne očekujte stabilan, potpuno funkcionalan sistem“.

Apple ne isključuje dovođenje Windows-a na Mac koji pokreću M1 čipovi. Craig Federighi prebacio je loptu na Microsoftov teren i rekao da je na njima da li žele da Windows radi na M1 čipu jer samo Microsoft može licencirati svoju Arm verziju operativnog sistema Windows za korisnike M1 Mac računara.

Izvor: iPhoneHacks/Benchmark

Danas objavljeno

Samsungov skener otiska prsta će navodno biti 2,5 milijarde puta sigurniji do 2025. godine

Vanja A

Korisnici širom svijeta prijavljuju da je Fejsbuk pao

Vanja A

Predstavljene natrijum-jonske baterije, jeftinije i podjednako dobre kao litijumske

Vanja A

Ostavite komentar