Program reformi nosi i promjene u ekonomiji BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Program reformi nosi i promjene u ekonomiji BiH

Kada se ima u vidu da nema ekonomske stabilnosti bez političke stabilnosti, zasigurno se može tvrditi da Program reformi koji je dostavljen u sjedište NATO-a može biti snažan vjetar u leđa za cjelokupnost potrebnih ekonomskih reformi.

Novi saziv Savjeta ministara BiH usvojiće novu Reformsku agendu.

Po prvi put Reformsku agendu na nivou države Bosne i Hercegovine pratiće Program reformi kojeg je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i dostavilo u sjedište NATO-a u Briselu.

Tako se usvojenom dokumentu država Bosna i Hercegovina obavezuje da će u ekonomskom sektoru jačati makro-ekonomsku stabilnost, međudržavnu razmjenu, obaviti smanjenje troškova javne uprave i javne potrošnje.

Obavljaće se godišnja analiza makroekonomskih indikatora, kako bi se kroz Fiskalno vijeća nastojao ponuditi kvalitetniji fiskalni okvir koji će sadržavati sve potrebne elemente za unapređenje ekonomske stabilnosti i finansijskog sektora.

Dalje se u dokumentu navodi da je posebno je važno da se omogući slobodno tržište na temeljima poslovne konkurentnosti.

Jačanje ekonomije planirano je kroz podršku malim i srednjim preduzećima, posebno u dijelu stvaranja novih radnih mjesta, odnosno povećavanja zaposlenosti stanovništva. Samoodrživi ekonomski razvoj biće temeljen na podršci poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom dijelu zemlje, u kojem se mogu pronaći elementi za smanjenje nezaposlenosti.

Kada se ima u vidu da nema ekonomske stabilnosti bez političke stabilnosti, zasigurno se može tvrditi da Program reformi koji je dostavljen u sjedište NATO-a može biti snažan vjetar u leđa za cjelokupnost potrebnih ekonomskih reformi.

Time se svakako pokazuje da su NATO i evropski put Bosne i Hercegovine dijelom istog procesa kojeg nazivamo procesom evroatlanskih integracija.

Stoga građani Bosne i Hercegovine, dolazili oni iz ovog ili onog enititeta, nemaju apsolutno nikakav razlog da zaziru od dinamiziranja NATO puta Bosne i Hercegovine, jer je provođenje reformi i stvaranje novog i boljeg poslovnog ambijenta jedini način da svi ostanemo svoji na svome, a ne da sreću i životne prilike moramo tražiti u onim zemljama koje su opet dijelom istog saveza, pišu Vijesti.ba.

(BN)

Danas objavljeno

Kurti odgovorio SAD-u nakon prvih mjera protiv Prištine

Vanja A

Ukrajinske ćelije za mučenje: Obračunavaju se sa ljudima zbog saradnje sa Rusima

Vanja A

Novi zakon: Zabrana šporeta na gas

Vanja A

Ostavite komentar