25. Aprila 2020.

Prognoze MMF-a za ekonomiju BiH nisu nimalo optimistične

Big Portal

Predstavnici MMF smatraju da bi se kratkoročno ublažio negativan uticaj pandemije na zdravstvo i ekonomiju, prioritetno treba povećati potrošnju na zdravstvo, proširiti socijalne i naknade za nezaposlenost, i pružiti podršku firmama da bi se sačuvala radna mjesta.

-Crne prognoze MMF-a. bh. ekonomija će biti u manjku od oko dvije milijarde maraka. To je 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, a sve zbog korona krize, navodi se u najnovijem izvještaju MMF za BIH. Prema njihovoj analizi štetu će da pretrpe svi sektori ekonomije, posebno oni dijelovi koji se bave uslužnim djelatnostimma.

”Ljudski troškovi krize su takođe veliki i još rastu. Produžena recesija u EU bi mogla imati još jači uticaj tokom 2020. godine. Treba očuvati stabilnost finansijskog sistema i valutnog odbora. Potrebno je često provjeravati likvidnost i poziciju kapitala u bankama”, navodi se u izvještaju MMF-a.

Međunarodni kreditori poručili su bh. vlastima da je potrebno usvojiti Zakon o osiguranju depozita kako bi se ojačao bankarski sektor.

Ekonomista Predrag Duduković kaže da je to dobra i bitna preporuka, jer će mnogi posegnuti za kreditima.

”Zato je bitno da ima nadzor nad bankama i plasiranim kreditima, kako ne bi bili izgubljeni. Ako banka dođe u probleme, onda mogu u probleme doći i osigurani depoziti. Svako onaj ko ima depozite do 50.000 KM, Agencija za osiguranje je obezbjedila da se u slučaju da banka propadne ta sredstva su obezbijeđenja od strane osiguranja i onaj ko ima ta srdstva će ih i dobiti”, kaže ekonomista Predrag Duduković.

Osim bankarskog sektora, posebna ulaganja moraju biti u preduzeća.

Mnoge firme su u teškoj finansijskoj situaciji. Mnogo je radnika koji su dobili samo minimalnu platu. Mnogo je i onih koji su dobili otkaze. Oni koji su, ipak, zadržali radna mjesta, ne znaju šta ih čeka već sledećeg mjeseca.

Sledeći mjeseci, ali i svi naredni biće teški. Podrška firmama kako bi se sačuvala radna mjesta je potrebnija više nego ikada. Iz ekonomskog ugla, odlaganje kredita i doprinosa je samo trenutno dobra mjera. Ukoliko država zakaže čeka nas još jedna – gora kriza.

”Odlaganje znači da se ono mora platiti u nekom određenom periodu. Dakle, u tom periodu doći će na naplatu tekuće obaveze plus ove obaveze koje su nastale i onda će preduzeće doći u problem. Prevazići će ovih nekoliko mjeseci, međutim to će ih dočekati i onda možemo imati drugi talas ekonomske krize””, kaže Duduković.

Prerma preliminarnim procjenama MMF-a, očekuje se oporavak privrede u narednoj godini i rast ekonomije po stopi od 3, 5 odsto. Projekcije domaćih nadležnih tijela bile su da će u BiH ove godine stopa ekonomskog rasta biti 3,7 odsto. Međutim, to je bilo prije pojave virusa korona.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare