AkuVeder predviđa nastavak suše i požare - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

AkuVeder predviđa nastavak suše i požare

Sezona šumskih požara, koja obično jenjava u septembru i početkom oktobra na jugu, vjerojatno će se nastaviti i tokom jeseni

Rekordne vrućine, suša i požari ovog ljeta uticali su na veći dio Evrope, ali i na sve aspekte života.

Meteorolozi AkuVeder objavili su dugoročnu prognozu za jesen. Kažu da prelaz s ljeta na jesen možda neće biti primjetan mnogim Evropljanima, s toplim, gotovo suhim uslovima kroz barem dio sezone.

Rekordne temperature

Zapadna Evropa pretrpjela je jedan od najintenzivnijih junskih toplinskih valova dosad, a vrućina se dodatno pojačala kako je stizao juli. U srcu ljeta od Portugala do Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zabilježene su rekordne temperature, piše AkuVeder.

Tajler Rojs , viši meteorolog koji godinama prognozira vrijeme širom Evrope, očekuje da će topliji uvjeti od normalnih i dalje biti trend širom zapadne i centralne Evrope tokom velikog dijela jesenskih mjeseci.

– Uopšteno, sezona će biti topla i bit će to spor prelaz prema normalnim temperaturama – rekao je Rojs.

Očekuje se da će se dominantno područje visokog pritiska, koje je dovelo do ekstremnih toplotnih talasa ovog ljeta, zadržati tokom barem prvog dijela jeseni. To znači da će temperature biti u prosjeku 1-2 Celzijusova stepena iznad normalnih nivoa u većem dijelu zapadne i srednje Evrope.

London, koji je 19. jula zabilježio historijsku temperaturu od 40 Celzijevih stepeni, u septembru obično ima temperature od 16 do 21 stepen. Kako jesen odmiče, temperature tokom novembra u glavnom gradu Engleske u prosjeku padaju na oko 10 stepeni.

Ekstremna suša
Dalje prema jugu, u Parizu se temperature obično kreću od 21 do 23 stepena prije nego što drastično padnu tokom oktobra i novembra. Madrid obično jesen započinje s oko 27 stepeni, prije nego što maksimalne temperature padnu na 10-15 stepeni u drugom dijelu jeseni. Rojs kaže da će ova, ali i mnoga druga mjesta u Evropi temperature u granicama normale dostići tek u novembru.

Meteorolozi AkuVedera kažu da prilike za raširene padavine koje bi spriječile sušu u regijama koje su njom najviše pogođene nisu obećavajući. Vrijeme će biti suvlje od uobičajenog u zoni od Pirinejskog poluostrva do Francuske, Italije, pa čak i na sjeveru do južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, kažu prognostičari.

– Ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Njemačku u decenijama – rekao je Rojs. U petak 12. avgusta britanska vlada proglasila je službenu sušu u dijelovima Engleske nakon sedmica vrućine. Rojs je primijetio da su ta područja Engleske pretrpjela najsušniji juli ikada, a podaci datiraju iz 1935.

Dugotrajna suša nastaviće stvarati probleme u snabdjevanju hranom i vodom, kao i s prevozom robe širom Evrope zbog izuzetno niskih vodostaja rijeka. Poljoprivreda će takođe pretrpjeti težak udarac.

Usred najgore suše u 70 godina sliv rijeke Po u Italiji mogao bi se “pretvoriti u pustinju”, a očekuje se da će se suša nastaviti ove jeseni, prema Rojsu. I šumski požari već su mjesecima problem na ovom području, a meteorolozi očekuju da će kontinuirana suša u septembru i oktobru produžiti ovu opasnost.

Sezona šumskih požara, koja obično jenjava u septembru i početkom oktobra na jugu, vjerojatno će se nastaviti i tokom jeseni, objasnio je viši meteorolog Alan Repert.

Rizik od požara
Područja koja će biti pošteđena povećanog rizika od požara bit će malo na cijelom kontinentu, osobito u ranu jesen, ali, kako je istaknula meteorolog Alisa Smitmajer, postoji jedna regija koja bi mogla imati manji rizik od šumskih požara.

– U baltičkim zemljama palo je više padavina u proteklih nekoliko mjeseci nego u većem dijelu ostatka Evrope. Što se tiče šumskih požara, u poređenju sa ostatkom kontinenta, to je područje puno sigurnije – rekla je Smitmajer.

Prognostičari kažu da će trebati vremena da se oluje prošire sjevernim dijelom Evrope kao rezultat snažnog područja visokog pritiska za koje se očekuje da će se zadržati ??tokom prvog dijela sezone.

Dok bi područja Londona i Oksforda u Engleskoj mogla ostati suša, u drugom dijelu jeseni u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva moguće su učestalije oluje, kao i u dijelovima Irske i Norveške. Ta će područja biti pogođena češćim kišama, a temperature bi mogle pasti na nivo niži od prosjeka.

– Svi hladni udari tokom druge polovine jeseni biće više na sjeveru, gdje će oluje biti češće u kasnoj sezoni – rekao je Rojs, dodajući da bi se do kraja novembra olujni, hladni uzorak mogao proširiti na Englesku i Baltik.

Različite promjene vremena
Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uslova jesenje sezone događati nad jugoistočnim dijelovima kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana. Rojs očekuje da će u ranom dijelu jeseni biti nekoliko toplotnih talasa prije nego što dođu promjene u vremenskom obrascu.

– Ova bi područja mogla zabilježiti porast padavina do druge polovine sezone – rekao je Rojs.

Takođe dodaje da ako se nastavi iznadprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tokom sezone formira medikejn.

Izraz “medikejn” kombinacija je riječi “Mediteran” i “harikejn” i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Medikejn može proizvesti jake vjetrove i jaku kišu.

– Ovaj scenario, bude li se odvijao, mogao bi biti jedina nada ovog dijela Evrope za bilo kakvo olakšanje od uporne suše. Ako se ovaj scenarij ne odvije, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajaće do dugo u jesen – zaključio je Rojs, piše Dnevni Avaz.

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

Ostavite komentar