PROGNOZA ZA JESEN: Najavljene oluje na Balkanu tokom jeseni, moguće su i poplave - BIGportal.ba
Region Vijesti

PROGNOZA ZA JESEN: Najavljene oluje na Balkanu tokom jeseni, moguće su i poplave

Meteorološki servis Aku Veder objavio je evropsku sezonsku prognozu za jesen 2019. godine u kojoj za Balkan predviđa povremeno olujno nevrijeme kakvo nas je pogađalo tokom ovog ljeta.

Meteorološki servis Aku Veder objavio je evropsku sezonsku prognozu za jesen 2019. godine u kojoj za Balkan predviđa povremeno olujno nevrijeme kakvo nas je pogađalo tokom ovog ljeta.

Jake kiše padaće po nekoliko dana zaredom što će stvoriti preduslove za pokretanje klizišta i poplava. Ovakvo vrijeme najviše se predviđa u oktobru i novembru. Na Balkanu se očekuje da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Potencijalni prodor hladnog vazduha s istoka i sjevera u kasnoj jeseni donijeće obilniji snijeg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

–Često nestabilno vrijeme imaće negativan uticaj na agrokulturu i vanjske aktivnosti u ovoj regiji – rekao je meteorolog Tajler Rojs.

U većem dijelu Evrope očekuju se natprosječne temperature, ali će se istočna Evropa suočiti s oštrim prelazom iz jeseni u zimu.

Sezona će početi blagim vremenom, ali se predviđaju hladniji dani od oktobra do novembra. U Ukrajini i Bjelorusiji snijeg se očekuje krajem novembra.

Olujni vjetrovi očekuju se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj koji će možda uzrokovati nedostatak električne energije i poremećaje u odvijanju saobraćaja. Postoji i opasnost od poplava, piše Klix.

Nasuprot tome, Portugal i Španija će se suočiti s nesnosnim vrućinama koje će donijeti i rizik od požara. Tokom septembra će biti toplo i suvo vrijeme koje će zahvatiti i jug Francuske. Nagla promjena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.

Područje od Francuske do Poljske će imati ugodnu jesen bez velikih kiša. Većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni. Promjena se očekuje krajem novembra.

Srpskainfo
Foto: AccuWeather

Danas objavljeno

Jedna osoba uhapšena zbog sumnje na silovanje u Semizovcu

M.

Boing prinudno sletio u Sibiru, kapetan doživio moždani udar

M.

Banjaluka: Motorista (24) udario u stablo u dvorištu porodične kuće, zadobio teške povrede

M.

Ostavite komentar