8. Novembra 2022.

Proglasili nezavisnost još u SFRJ, ali ništa od toga; Sada samo prave pasoše za turiste

Big Portal

U selu Vevčani danas živi jedna neobična mikronacija Severne Makedonije. Ova sada, nezavisna država je proglasila nezavisnost od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u 1991. godine, nakon čega je započela samostalno put u potrazi za srećom.

Fascinantno malo selo sa interesantnom istorijom. Ispred zgrade lokalne samouprave stoje dve zastave, jedna zvanična, i druga manje poznata. U pitanju je zastava Vevčanske republike.

Iako ima samo 2.400 stanovnika, Vevčane je u poslednjih pet decenija tri puta pokušalo da proglasi nezavisnost od dve različite države. Prvi put je to bio slučaj 1987. godine od SFR Jugoslavije. Drugi put 1991. godine, kada se selo proglasilo nezavisnom republikom samo 11 dana nakon što je Makedonija sama proglasila nezavisnost tokom raspada Jugoslavije.

Sve to je kulminiralo 2002. godine, kada su slobodarski duh Republike Vevčani oživeli lokalni stanovnici. Oni su vijorenjem “nacionalne” zastave, izdavanjem pasoša i štampanjem sopstvenog novca pokušali da privuku turiste.

Nezavisna žila Vevčana seže vekovima u prošlost. Iako se nalazi na samo 20 minuta vožnje od Struge, najvećeg grada na severnoj obali Ohridskog jezera, izolovani i neprohodni teren planina osigurava Vevčanima da već dugo mogu da tvrde svoju autonomiju. Meštani su jako tradicionalni, za vreme Otomanskog carstva zadržali su svoju kulturu i veru, što nije bio slučaj sa okolinom.

Istorija nekonformizma Vevčana pod osmanskom vlašću podstakla je otpor tokom komunističke ere koja je usledila nakon Drugog svetskog rata, kada je regija postala deo Socijalističke Republike Makedonije.

Za vreme komunizma vlasti su pokušale da iskorene tradiciju. Nisu dopuštali crkvena venčanja ni krštenja, ali je narod svejedno sve to obavljao u tajnosti. Meštani čuvaju jedinstven dijalekt koji se ne može naći nigde drugde u zemlji. Pored toga, svakog januara, selo je domaćin 1.400 godina starog karnevala koji privlači hiljade posetilaca sa celog Balkana. U središtu svih jedinstvenih lokalnih običaja sela su vevčanski izvori, kojih ima u okolini jako puno.

Nezavisna država ili turistička atrakcija?

Danas sve više turista posećuje ovo selo. Njima se ideja o nezavisnosti i čitava akcija izuzetno dopala. Oni dolaze da upoznaju odlučan narod koji stoji iza nezavisne zastave, novca i pasoša sela Vevčani. Danas se tamo priprema i granični prelaz, kako bi mogli da se “lupaju” pečati u pasoše, što podržava i predsednik nezavisne republike lično.

Vevčani i dalje imaju nesuglasice sa Vladom Severne Makedonije. Međutim, svesni su činjenice da su isuviše mali da bi bili nezavisni, imali bi dosta slabu ekonomiju. To je lepa ideja, ali trenutno služi samo za zabavu, kažu veseli lokalci.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare