"Profil": Hrvatska sistematski protjeruje ilegalce preko granice EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Profil”: Hrvatska sistematski protjeruje ilegalce preko granice EU

Hrvatska sistematski i bez pravnog postupka proteruje migrante preko spoljne granice EU, tvrdi jedan neimenovani hrvatski policajac.

Hrvatska sistematski i bez pravnog postupka proteruje migrante preko spoljne granice EU, tvrdi jedan neimenovani hrvatski policajac.

“Mi te ljude nismo registrovali. Nismo im dozvolili da zatraže azil”, kazao je on u izjavi za bečki nedeljnik “Profil”.

Hrvatski policajac tvrdi da je i on lično sproveo takva tri ilegalna proterivanja.

“To su bila naređenja naših nadređenih iz policijske stanice”, rekao je on, dodajući da je tek kasnije spoznao da to nije u skladu sa zakonom.

U drugim slučajevima, u kojima učestvovao, migranti nisu vraćani direktno sa granice ka Srbiji ili Bosni I Hercegovini, već su uhapšeni u Zagrebu i onda policijskim vozilima prevoženi do spoljne granice EU.

Tom prilikom, kako tvrdi, policajci su isključili GPS uređaj vozila i komunicirali su isključivo preko privatnih mobilnih telefona, kako bi sakrili sve moguće tragove.

Ko od policajaca odbije da učestvuje u takvim akcijama, kako se navodi, suočen je sa kaznama, između ostalog, smanjenjem plate.

Policajac iz Hrvatske rekao je da želi da ostane anoniman, pošto se boji posledica zbog učešća u proterivanjima.

“Profil” ističe da je proverio identitet policajca na osnovu njegovog policijskog dokumenta.

Njegovom izjavom, ističe nedeljnik, potvrđuju se brojni izveštaji da Hrvatska sprovodi ilegalno proterivanje migranata preko spoljne granice EU.

Nevladine organizacije procenjuju da je proteklih godina Hrvatska na taj način proterala preko zelene granice oko 10.000 ljudi.

“Profil” dalje navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske nije odgovorilo na pitanja koja su mu upućena s tim u vezi.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Američki “udar obezglavljivanja” Moskve?; “Nadamo se da ne sumnjate”

M.

Voz usmrtio muškarca

M.

Muškarac stradao u šumi

M.

Ostavite komentar