Profesor sa Oksforda: Vakcina bi mogla pružiti godinu dana zaštite - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Profesor sa Oksforda: Vakcina bi mogla pružiti godinu dana zaštite

Hrvatski naučnik Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine na Oksfordu, u HRT-ovom Dnevniku rekao je da su vijesti o vakcinama ohrabrujuće, ali da se ne radi o trci između “Fajzera” i “AstraZeneke”, nego da je riječ o tome da se što prije obuzda epidemija. Vjeruje da će i “AstraZeneka” uskoro izaći sa svojim rezultatom.

Komentarišući objavu “Fajzera”, “BioNTeka”, ruske vakcine “Sputnjik V” o efikasnosti vakcina od 90 i više odsto, rekao je da će ih objaviti i Oksford i “AstraZeneka”, ali da žele prvo doći do konačnih rezultata.

“Kao i kod svih cjepiva, mogu se očekivati nuspojave, ali one su obično blage – bol u ruci, crvenilo, glavobolja. No, to su normalne posljedice jer naše tijelo stvara imuno reakciju. Neke veće nuspojave nisu moguće kod ovih cjepiva, a osobito ne kod Fajzerovog jer je to samo jedan mali dio virusne informacije vezan za nano molekulu lipida, odnosno masti koje su normalni dijelovi našeg organizma. Tako da će Fajzerovo cjepivo i Oksfordsko biti vrlo čisti i neće moći doći do probijanja virusa”, rekao je za HRT.

Kod “Fajzera” je, rekao je, uvjeren da je mogućnost nuspojava mala. Na pitanje o tome koliko će trajati imunitet na Kovid-19 nakon primljene vakcine, rekao je da to niko ne može znati jer se prvo moraju prvo vidjeti vakcine u kliničkoj fazi i mjeriti koliko će trajati imunitet. Vjeruje se da bi mogao trajati do godinu dana.

“Nitko ne može znati ni koliko će trebati da se pandemija zaustavi cjepivima, ali su rezultati ohrabrujući”, rekao je i dodao:

“Problem je samo distribucije i hoćemo li uspjeti dovoljno procijepiti stanovništvo.”

Vjeruje da ćemo 2022. na epidemiju zaboraviti. Misli da je u ovom trenutku najvažnije odgoditi teška oboljenja, spriječiti prenatrpanost zdravstvenog sustava.

“Pitanje je imamo li dovoljno lijekova, dovoljno zdravstvenog osoblja, a postoje i druge bolesti koje nisu iskorijenjene – karcinomi, šećerna bolest, udari… Naš je bolnički sustav opterećen liječenjem Kovid-19 i mislim da je Hrvatska trebala uvesti stroži ‘lockdown’, ali to je na onima koji odlučuju”, zaključio je.

Danas objavljeno

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Policija u Bijeljini privela muškarca koji je polupao inventar

M.

Ostavite komentar