8. Oktobra 2022.

Produženi boravak pohađa 1.875 banjalučkih osnovaca

Big Portal

Rekao je to za “Glas Srpske” načelnik odjeljenja za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete i kulture Mario Ćumurović istakavši da najveći broj mališana boravi u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”.

– Ukupno 177 djece raspoređeno je u šest grupa u ovoj školi. Na drugom mjestu je škola “Sveti Sava”, koja ima 158 đaka, takođe raspoređenih u šest grupa – istakao je Ćumurović.

On je naglasio da je produženi boravak organizovan u dvije smjene.

– Đaci u produženom boravku mogu biti prije početka i nakon završetka nastave – istakao je on.

Ovaj vid obrazovanja, kako kaže Ćumurović, finansira ministarstvo, ali samo u svrhu naknada za učitelje.

– Lokalna samouprava škole koja organizuje produženi boravak snosi troškove za školsku opremu – naveo je Ćumurović. Prema njegovim riječima, o ishrani djece u produženom boravku odlučuju roditelji.

– Oni imaju mogućnost izbora ugovora koji uključuje ishranu ili onog bez ishrane. U slučaju da izaberu prvi, oni finansiraju troškove – kazao je Ćumurović.

Ističe da je cilj produženog boravka pružanje podrške kako učenicima tako i roditeljima, a rad se realizuje na osnovu programa koji obuhvata pomoć i podršku đacima u učenju, ali i slobodne aktivnosti.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Miroslav Popržen rekao je za “Glas” da je zaposlenim roditeljima produženi boravak olakšica.

– Mališani mogu da se druže sa svojim vršnjacima u vremenu od sedam do 19 časova svaki radni dan, zavisno od obaveza koje imaju roditelji. Dakle, oni mogu u školi da borave cijeli dan ili dva do tri sata – istakao je Popržen.

Dodaje da škola koja planira organizaciju produženog boravka, osim materijalnih i tehničkih uslova, treba da obezbijedi odgovarajući broj zainteresovanih učenika.

– Sve škole koje su ispunile uslove, dobile su saglasnost iz ministarstva za organizovanje produženog boravka. Za vaspitnu grupu potrebno je minimum 15 djece – naglasio je Popržen.

On je objasnio da ovi uslovi nisu jedina ograničenja, te da problem predstavljaju i prostorni kapaciteti zbog kojih škole u Banjaluci sa više od 400 đaka nemaju organizaciju produženog boravka.

– Primjeri su Osnovna škola “Sveti Ćirilo i Metodije” u Piskavici kao i Osnovna škola “Mladen Stojanović” u Bronzanom Majdanu – kazao je Popržen.

Ukupan broj
Ukupan broj osnovnih škola u Republici Srpskoj koje u školskoj 2022/2023. godini organizuju produženi boravak je 114, i njime je obuhvaćeno ukupno 9.637 učenika, a u čuvanje je uključen i jutarnji boravak, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

– Jutarnje čuvanje organizovano je u ukupno 35 škola i njime je obuhvaćeno 1.429 učenika – rekao je Mario Ćumurović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare