Prodavnice na sjeveru Kosmeta ponovo rade - BIGportal.ba
Region Vijesti

Prodavnice na sjeveru Kosmeta ponovo rade

Poslije dva dana pod katancem, radnje na sjeveru Kosova i Metohije od danas ponovo rade. U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na srpsku robu prije više od sedam mjeseci dva dana su na sjeveru Kosmeta bile zatvorene sve prehrambene radnje, kiosci…

Poslije dva dana pod katancem, radnje na sjeveru Kosova i Metohije od danas ponovo rade. U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na srpsku robu prije više od sedam mjeseci dva dana su na sjeveru Kosmeta bile zatvorene sve prehrambene radnje, kiosci s robom i pekare. Situacija u zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici je zabrinjavajuća, nema pojedinih anestetika i antibiotika.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, koji su prethodna dva dana bili zatvoreni, od danas ponovo počnu sa radom.

Radoš Petrović je kao da su privrednici donijeli jedinstvenu odluku da pokažu dobru volju.

Direktor KBC Kosovska Mitorivica Milan Ivanović kaže da je situacija u zdravstvenom centru zabrinjavajuća.

  • Čine se napori sa nadležnim ustanovama, ministarstvom, Kancelarijom za KiM i Republičkim fondom da se snabdijevanje normalizuje, što je u ovim uslovima teško – kaže Ivanović.

Pacijenti mogu adekvatno da se zbrinu, ali nema pojedinih rastvora, anestetika i antibiotika, ukazao je Ivanović.

  • Očekujemo da će se stanje poboljšati u narednim danima i da ćemo moći da radimo na uobičajeni način – kaže Ivanović.

On se osvrnuo i na odluku privrednika sa sjevera Kosmeta koji su kako kaže bili jedinstveni i složni i da su pokazali odnos prema Prištini, prema pritiscima koji traju u kontinuitetu nad Srbima.

Istakao je da takse otežavaju život i onemogućavaju liječenje bolesnika.

  • Alternativu u snabdijevanju ne onemogućava samo Priština i kosovska policija, već i Kfor i Euleks koji učestvuju u zarobljavanju naših kamiona sa hranom i ljekovima i izlaze iz okvira svoje misije, što produbljuje problem – zaključio je Ivanović.

RTS

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar