24. Maja 2019.

Prodajom auta UIO BiH neće pokriti ni troškove skladištenja

Big Portal

“Čim komisija završi rad u smislu ispunjenosti svih uslova traženih u tenderskoj dokumentaciji, biće izabrani ponuđači za svaki LOT”, rekao nam je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH.

U ovoj upravi nisu mogli govoriti o konačnim cijenama, odnosno kompletnoj vrijednosti ponuda, ali ako uzmemo u obzir da jedno vozilo u prosjeku teži oko 1.200 kilograma, a da je prosječna cijena koja je ponuđena 0,16 KM, dolazimo do zaključka da bi UIO BiH, ukoliko tender ne propadne, od ovog posla mogao prihodovati tek malo više od 518.000 ili prosječno po vozilu 192 KM.

Podsjećanja radi, UIO BiH praktično od svog osnivanja 2005. godine ima problem sa oduzetim vozilima. Kasnije, broj oduzetih vozila zbog carinskih prekršaja konstantno je rastao, a zbog administrativnih prepreka i prije svega “nepotpunih” sudskih presuda, Uprava za indirektno oporezivanje nije ih se uspjela riješiti. Problem je bio u tome što sudovi u postupcima nisu u svojim presudama rekli šta da se radi s tim vozilima.

“Vozila treba uništiti zato što nikada nisu ispunjavala, a ni sada ne ispunjavaju uslove za uvoz u carinsko područje BiH i za dalju prodaju. Nekad ranije, kada su uvožena, ta su vozila bila starija od sedam godina i nisu se mogla uvoziti, kako je u to vrijeme bilo predviđeno zakonskim propisima. Nakon toga na snagu su stupili zakonski propisi po kojima je bilo obavezno da vozila ispune minimalne tehničke uslove homologacije prije registracije vozila, što opet predmetna vozila nisu mogla ispuniti”, rekli su nam juče u UIO.

Pored ovoga, na skladištima UIO širom BiH nalaze se i vozila na kojima su vršene prepravke na brojevima šasija i motora, te vozila na kojima su izvršeni prekršaji i krivična djela.

Problem oduzetih vozila UIO BiH je više puta pokušavao riješiti u proteklih nekoliko godina, međutim uvijek su nailazili na problem, prije svega u Savjetu ministara BiH, koji je gotovo uvijek bježao od tog problema, konstantno tražeći dodatne analize.

Vozila koja je oduzeo UIO trenutno se nalaze na nekoliko lokacija širom BiH, u skladištima UIO, kod nadležnih MUP-ova, kao i u Centralnom skladištu UIO.

Godišnje, Uprava za indirektno oporezivanje BiH za zakup prostora za smještaj oduzetih vozila plaćala je posljednjih nekoliko godina oko 90.000 KM, a ranije i znatno više, tako da prodajom ovih vozila sasvim sigurno neće pokriti ni dosadašnje troškove skladištenja.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare