Prodaja superluksuznih automobila u velikom usponu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Prodaja superluksuznih automobila u velikom usponu

Ako je prodaja automobila prošle godina patila zbog zatvaranja fabrika i drugih poremećaja izazvanih pandemijom, prodaja luksuznih automobila, poput Ferrarija, Bentleyja i Lamborghinija, doživela je ogroman rast krajem 2020. godine. “Bavim se ovim poslom 40 godina i ovo još nikad nisam video”, rekao je Brian Miller, predsednik Manhattan Motorsa, zastupnika…

Ako je prodaja automobila prošle godina patila zbog zatvaranja fabrika i drugih poremećaja izazvanih pandemijom, prodaja luksuznih automobila, poput Ferrarija, Bentleyja i Lamborghinija, doživela je ogroman rast krajem 2020. godine.

“Bavim se ovim poslom 40 godina i ovo još nikad nisam video”, rekao je Brian Miller, predsednik Manhattan Motorsa, zastupnika ultra-luksuznih brendova.

U SAD-u je ukupna prodaja putničkih automobila prošle godine pala za 10% u odnosu na 2019. Čak i kada se prodaja automobila u četvrtom tromesečju snažno oporavila, tek je dostigla nivo iz četvrtog kvartala 2019. godine, rekao je za CNN Tyson Jominy, potpredsednik za analitiku u JD Power.

Bentley Continental GT

Ipak, prodaja automobila koji koštaju više od 80.000 američkih dolara bila je gotovo dvostruko veća u četvrtom tromesečju u odnosu na prošlu godinu. A za automobile koji koštaju više od 100.000 američkih dolara prodaja u SAD-u porasla je za 63% u istom tromjsečju, rekao je Tyson Jominy. Naglo rastuće tržište deonica je odigralo veliku ulogu, rekao je Jominy. A budući da bogati nisu mogli da troše novac na putovanja, mnogi su se okrenuli luksuznoj robi, poput skupih automobila.

Kupci često naručuju te automobile prema tačnim specifikacijama i čekaju ih mesecima, rekao je Miller. Međutim, često prodavci deo automobila drže u skladištu kako bi ih prodali onima koji još istog dana žele da se odvezu u svom novom Rolls-Royceu ili Lamborghiniju. To jednostavno trenutno nije moguće, rekao je. Nije moguće zadržati automobile u skladištu.

Miller procvat prodaje delom pripisuje ljudima koji zbog pandemije nemaju mnogo obaveza pa vreme provode gledajući skupocene automobile na internetu. Jedna od najznačajnijih stvari u vezi s rastom prodaje, rekao je Jominy, jeste da su kupci uglavnom mladi ljudi. “Bogati milenijalci koji rade u IT-u sada su glavni kupci”, rekao je Jominy.

Bentley Bentayga

Bentley, 101 godinu stara ultra-luksuzna marka automobila, prošle godine je ostvarila rekordne rezultate, uprkos pandemiji koja im je na sedam nedelja potpuno zatvorila fabriku u Creweu u Engleskoj. Čak i nakon što je fabrika ponovo otvorena, radila je na pola kapaciteta idućih devet nedelja, rekao je izvršni direktor Bentleyja Adrian Hallmark u intervjuu za CNN Business.

Ipak, Bentley je prošle godine prodao 11.206 automobila, stotinjak vozila više nego 2019. godine, koja je već bila rekordna. Bentley je poseban uspeh ostvario u Kini. Tamo im je prodaja rasla za oko 50%, rekao je Hallmark. Redizajnirana Flying Spur limuzina je posebno veliki hit, rekao je Hallmark.

Lamborghini je 2020. imao najprofitabilniju godinu ikada i drugu godinu najbolje prodaje u istoriji brenda. Jedino je u 2019. prodato više Lamborghinija. Tokom cele godine taj proizvođač automobila je prodao 7430 vozila, što je za 9.5% manje u odnosu na 2019. Međutim, poslednje tromesečje 2020. bilo je najbolje u istorijii italijanskog proizvođača automobila, a knjiga narudžbina je već popunjena za prvih devet meseci 2021. godine, rekao je izvršni direktor Lamborghinija Stephan Winkelmann.

Lamborghini Sian Roadster

Prodaja u Ferrariju je pala za oko 10% tokom godine, uključujući sedmonedeljno zatvaranje fabrike. Ipak, proizvođač automobila je postavio rekorde za prodaju i prihode u četvrtom tromesečju. Narudžbine su takođe na rekordnom nivou, objavila je kompanija.

Nisu svi vrhunski proizvođači automobila prošle godine prošli tako dobro. Veliki uticaj na to može da ima i vreme predstavljanja novih proizvoda. Na primer, prodaja Rolls-Roycea je pala za više od 26% prošle godine u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 2019. godina je bila prva puna godina prodaje SUV-a Rolls-Royce Cullinan, jednog od najpoznatijih njihovih modela.

Rolls-Royce Ghost

Suprotno tome, 2020. godine fabrika Rolls-Roycea je prestala da proizvodi Ghost sedan većim delom godine, dok se pripremala za novu redizajniranu verziju. Ipak, prema BMW-u, matičnoj kompaniji Rolls-Roycea, knjiga narudžbina je puna za većinu 2021. godine.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs

Danas objavljeno

Istorija: MINI Cooper – sinonim za zabavnu vožnju duže od 60 godina

Vanja A

Opel/Vauxhall Astra Mk1 – „sleeper“ koji će mnoge da iznenadi na drumu

Vanja A

Leteći Renault 4 kao vozilo budućnosti

Vanja A

Ostavite komentar