11. Jula 2021.

Prodaja automobila u Kini pala zbog nestašice čipova

Big Portal

Automobilske kompanije širom sveta su bile prisiljene da smanje proizvodnju zbog nestašice čipova čiji proizvođači teško drže korak sa snažnom potražnjom u periodu oporavka privrede od posledica pandemije covida 19.

U Kini su u junu prodata 2,02 miliona vozila, pokazali su podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM), za 12,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U prvih šest ovogodišnjih meseci je prodato 12,89 miliona vozila, za četvrtinu više nego u istom prošlogodišnjem periodu kada su prodaju zakočile stroge mere zatvaranja zbog suzbijanja koronavirusa.

Globalna nestašica čipova je pogodila kinesku proizvodnju u junu, ali s obzirom na opšti oporavak privrede, CAAM je i dalje umereno optimističan kada je u pitanju domaće tržište automobila, navode iz udruženja.

Prodaja vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), uključujući električna vozila, hibride i vozila s pogonom na vodonikove gorive ćelije, ponovo je snažno porasla, uz više nego udvostručeni broj prodatih vozila, njih ukupno 256.000.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla je u junu na najvećem tržištu automobila na svetu prodao 33.155 električnih automobila, koje je i proizveo u azijskom divu.

Kineski proizvođači NEV-ova, poput Nioa, Xpenga i BYD-a, proširuju domaće proizvodne kapacitete, ohrabreni vladinom promocijom zelenijih vozila da bi se smanjilo zagađenje.

Očekuje se da će u sledećih pet godina prodaja automobila s pogonom na nove izvore energije u Kini rasti više od 40 posto godišnje, saopštio je CAAM prošlog meseca.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare