Prodaja automobila skočila u Evropi - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Prodaja automobila skočila u Evropi

Evropsko tržište automobila u septembru je zabeležilo blagi rast, podstaknuto prodajom vozila u Italiji i Njemačkoj.

Kako prenosi Beta, broj registrovanih novih vozila je porastao za 3,1 odsto u septembru na godišnjem nivou na 933.987 jedinica, saopštilo je Udruženje evropskih proizvodjača automobila (ACEA).

Poslije pada od 55,1 odsto u martu, pa 76,3 odsto u aprilu kao posljedica izolacije gradjana i zatvaranja prodavnica vozila, evropsko tržište automobila sporo se oporavlja od posljedica pandemije kovida-19.

Septembar je prvi mjesec rasta od početka krize, kada tržište profitira od vladinih podsticajnih mjera usvojenih u većini većih evropskih zemalja.

Oporavak je raznolik prema zemljama, u Italiji je rast 9,5 odsto, u Njemačkoj 8,4 odsto dok Francuska i Španija i dalje bilježe pad od tri odnosno 13,5 odsto. Peto i šesto najveće tržište EU Poljska i Belgija takodje bilježe rast od osam, odnosno jedan odsto.

U prvih devet mjeseci godine samo 7,06 miliona novih vozila izašlo je na ulice zemalja EU, odnosno gotovo 2,7 miliona vozila manje nego u istom periodu 2019. godine ili minus 28,8 odsto. Udruženje ACEA predvidja istorijski pad isporuke vozila od 25 odsto za cijelu 2020. godinu.

Prije pandemije u januaru organizacija koja okuplja 16 aktivnih proizvodjača u Evropi predvidjala je pad od dva odsto posle šest uzastopnih godina rasta koje su dovele tržište automobila blizu njegovog najvišeg nivoa.

(B92)

Danas objavljeno

Ovo je novi prodavač automobila, poznato je gdje počinje raditi

D

Električni automobili uskoro jeftiniji od klasičnih?

D

Kako se pravi električni Mercedes EQA

D

Ostavite komentar