Procurio tajni spisak: Ne da nije 0, nego je čak 25.000 mrtvih? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Procurio tajni spisak: Ne da nije 0, nego je čak 25.000 mrtvih?

Turkmenistan, čiji autoritarni vođa tvrdi da ova država nije registrovala nijedan slučaj kovida 19, tajno beleži oko 25.000 smrti povezanih s tom bolešću.

Lista broji slučajeve od početka pandemije tokom dve godine.

Izvor iz zdravstvenog sistema Turkmenistana rekao je za Turkmenistanski servis Radija Slobodna Evropa: “Iako broj smrtnih slučajeva od (koronavirusa) nije objavljen, o tome se svakodnevno izvještava Ministarstvo zdravlja iz pokrajina”.

Turkmenistan, bivša sovjetska republika u kojoj živi gotovo šest miliona ljudi, jedna je od najmanje pet zemalja koje nisu prijavile nijedan slučaj koronavirusa, prema pregledu podataka koje su prikupili Univerzitet Johns Hopkins i Svetska zdravstvena organizacija.

Tri države koje nisu prijavile podatke su izolovana ostrva na Pacifiku i Severna Koreja, strogo kontrolisana, zatvorena država.

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, koji vlada od 2006. godine, odbacio je izveštaje o kovid 19 u zemlji kao “lažne” i rekao tokom obraćanja u Ujedinjenim nacijama u septembru da odgovor na pandemiju ne treba “politizovati”.

Danas objavljeno

Teška nezgoda kod Prijedora: Povrijeđeni vozač prebačen u UKC RS

M.

U Srpskoj 18 preminulih, zaražene još 223 оsоbе

M.

U Federaciji BiH preminulo 11 osoba, 543 novozaraženih

M.

Ostavite komentar