Procurio tajni dokument holandskih obavještajaca o padu MH17: Sad sve teorije padaju u vodu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Procurio tajni dokument holandskih obavještajaca o padu MH17: Sad sve teorije padaju u vodu

Procureo tajni dokument holandske vojne obaveštajne i bezbednosne službe o istrazi pada malezijskog aviona na letu “MH 17”, koji je oboren u julu 2014.

Do sada se smatralo da veliku odgovornost za obaranje aviona, u kom su stradali svi putnici i članovi posade, snosi Rusija jer je letelica oborena iznad teritorije Ukrajine koja je bila pod kontrolom pobunjneika kojima su je podršku pružala Rusija.

Prema procurelom dokumentu, do pada aviona MH17 “Malezija erlajnza” došlo je u oblasti u kojoj raketni sistemi Buk (ruski) nisu bili raspoređeni u vreme tragedije.

Prema dokumentu, koji je poslat holandskim tužiocima, avion MH17 bio je izvan dometa svih idenfikovanih i operativnih ukrajinskih i ruskih lokacija na kojima su bili raspoređeni sistemi 9K37M1 Buk M1, prenosi Tass.

Holandski novinar Maks van der Verf rekao je da je njegov glavni zaključak da su Holanđani imali informacije o “mobilnim pozicijama Buka tokom sukoba”.

“Ovu informaciju nismo videli ranije. I vojska, holandska, zaključila je da nema informacije o bilo kakvim raketnim sistemima Buk u blizini MH17”, naveo je on.

Ukupno su objavljena četiri dokumenta, a pored izveštaja o pozicijama Buka, objavljen je transkript razgovora između nemačkog nezavisnog novinara Bilija Siksa i australijskih policajaca.

Tokom ovog razgovora, Siks je pomenuo svedoke koji su videli ukrajinske borbene avione na dan nesreće. Trećim dokumentom otkriva se da su australijski stručnjaci, koji su radili na ovom slučaju, analizirali slike koje su redigovane.

Četvrti dokument predstavlja transkript razgovora između holandskih policajaca i neimenovanog očevica, koji je rekao da je video dva ukrajinska borbena aviona uoči incidenta. Nekoliko minuta kasnije, kako je naveo, čuo je glasan prasak i video kako pada putnički avion.

Avion “boing 777” oboren je iznad Donjecke oblasti 17. jula na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura. Tom prilikom poginulo je 298 putnika i članova posade, među kojima je bilo državljana 10 zemalja.

Do sada je istragu o obaranju malezijskog aviona vodila međunarodma komisija, na čijem čelu je bio tim iz Holandije.

B92

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar