Procurio snimak kako hrvatska policija "tretira" migrante i vraća ih nazad u BiH - BIGportal.ba
Region Vijesti

Procurio snimak kako hrvatska policija “tretira” migrante i vraća ih nazad u BiH

Iz šume izlaze graničari s hrvatskim unifromama i grupa od 30 osoba s ruksacima i pokrivačima. Graničari ih zaustavljaju i vraćaju prema Bosni

Snimak je nastao krajem aprila na graničnom delu severne Bosne koji se ne kontroliše.

Novinari informativne emisije “Rundschau” koji su radili priču, kazali su kako su zabežili četiri vraćanja izbeglica u dva dana. Reč je o oko 70 osoba koji su, kako kažu, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

Razgovarali su migrantima koji su im rekli da su ih graničari vratili s hrvatske granice bez ikakvog postupka te da su koristili silu.

“Pokupili su nas u šumi, smestili u kombi i dovezli do granice. Putovanje je trajalo oko dva sata. Uništili su nam mobilne i palicom nas udarali i gurali na teritoriju Bosne”, rekao je mladi Pakistanac.

Tvrdi da su im oduzeli i novac. O nasilju koje provode hrvatski graničari nad migrantima pisale su i izveštavale brojne nevladine organizacije već godinu dana.

Afganistanska porodica s malom decom govorila je kako su ih hrvatski policajci zaustavili u šumi. Uperili su pištolj u njih i rekli “Stop”.

“Bili smo prestravljeni i plakali smo. Tražili smo azil, a oni su se nasmejali i rekli da ćemo dobiti azil, ali bosanski”, kazao je dečak.

Ekipa Rundschau emisije je razgovarala sa više od stotinu migranata i izbeglica. Svi su izjavili kako su bili sprečeni da zatraže azil u Hrvatskoj.

“Dali smo snimke stručnjacima za migracije i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Nemački istraživač Markus Engler je jasno rekao da ovo predstavlja kršenje međunarodnih prava i prava EU. Istakao je kako Hrvatska nije izolovan slučaj i da se ova praksa primenjuje na spoljnim granicama EU”, kazali su novinari.

Helsinški odbor je jasno naznačio kako svaki migrant, pa i ako ilegalno pređe granicu, mora biti saslušan, a njegov slučaj istražen. Ljudi ne smeju biti izbačeni nasred šume ili polja.

“Video snimak jasno pokazuje da je reč o kolektivnom proterivanju, što je nezakonito. Vraćanje migranata bez prisustva BiH vlasti takođe predstavlja kršenje graničnog sporazuma”, kazao je novinar istraživač.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar