Procurilo tri milijarde mejlova i lozinki: Provjerite da li ste i vi ugroženi - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Procurilo tri milijarde mejlova i lozinki: Provjerite da li ste i vi ugroženi

Više od tri milijarde e-mail adresa i lozinki se pojavilo na “crnom tržištu”.

Kako prenosi portal CyberNews, na popularnom hakerskom forumu pojavilo se oko oko 3,2 milijarde procurelih kredencijala (kombinacija e-mail adresa i lozinki) koji obuhvataju neke od najpopularnijih internet-stranica, kao što su Netflix, LinkedIn i druge.

Da budemo potpuno jasni – ovde ne spadaju samo šifre za pristup određenoj mejl adresi, već kredencijali korišćeni za pristupanje bilo kojem od naloga na ostalim sajtovima. Za one koji koriste isto korisničko ima i loinku za sve servise, to može predstavljati veliki problem.

Nije na meti bio ni neki određeni mejl klijent – svi su podjednako pogođeni, (i Hotmail, i Gmail, Yahoo, i ostali).

Portal takođe navodi kako je verovatno u pitanju kompilacija onih korisničkih imena i lozinki koji su ranije već bili na meti hakera – dakle, ne novi napad, već zbir raznih ranije procurelih podataka, što nikako ne umanjuje ozbiljnost čitavog poduhvata, jer se retko dešava da ih je ovoliko na jednom mestu

Ukoliko želite da proverite da li je i vaša e-mail adresa obuhvaćena napadom hakera, odnosno da il je njena bezbednost bila ugrožena, možete to da proverite ovde. Samo ukucajte svoju e-mail adresu i, ako je nema u bazi podataka, dobro je.

Danas objavljeno

Nova opcija na WA – sa Androida na iOS

Vanja A

Datum i vrijeme izlaska Samsung Galaxy S22 serije i dostupnost objavljeni na zvaničnom sajtu

Vanja A

NVIDIA tiho podigla cijene čitave porodice grafičkih kartica GeForce RTX 30 Founders Edition u Europi, povećanje do 6,4%

Vanja A

Ostavite komentar