Procurilo: Američka farmaceutska kuća će profit od vakcina sakriti u poreske oaze? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Procurilo: Američka farmaceutska kuća će profit od vakcina sakriti u poreske oaze?

EU će stotine miliona doza vakcina protiv kovida 19 koje je naručila od Moderne zapravo uplatiti Moderninoj švajcarskoj podružnici.

Holandska neprofitna organizacija Centar za istraživanja multinacionalnih kompanija (SOMO) tvrdi da će američka farmaceutska i biotehnološka firma Moderna preko svojih podružnica u Švajcarskoj i američkoj saveznoj državi Delaver izbeći plaćanje visokih poreza na prihode od prodaje cepiva protiv kovida 19, piše Politiko.

SOMO je svoju tvrdnju potkrepio procurelim ugovorom između Moderne i Evropske komisije, koji, kako tvrde iz SOMO-a, “ukazuje na to da će firmini profiti završiti u nekim od najgorih poreskih oaza u svetu”, prenosi portal Indeks.

Evropska unija će stotine miliona doza vakcina protiv kovida 19 koje je naručila od Moderne zapravo platiti Moderninoj švajcarskoj podružnici (službeno ime joj je Moderna Switzerland GmbH) koja je smeštena u Baselu. Strane firme koje posluju u Švajcarskoj plaćaju porez na dohodak koji u najnižoj varijanti može iznositi i 13 posto.

„Skoro da će biti nemoguće utvrditi koliko će novca zaraditi Modernina švajcarska podružnica te hoće li se firmina stvarna poreska stopa biti blizu statutarne stope poreza na dobit za kompanije koja važi u Bazelu, a iznosi 13 posto“, kažu iz SOMO-a.

Patenti u Delaveru

Pored poslovanja u Švajcarskoj, Moderna je u američkoj saveznoj državi Delaver prijavila 780 patenata. Prema zakonima te države, prihodi od nematerijalnog vlasništva nisu podložni oporezivanju.

SOMO ovu Moderninu praksu naziva “trostrukom nevoljom”. Naime, uz to što će firma verovatno platiti malo poreza, profitirala je od priliva javnog novca koji je iskoristila za razvoj cepiva, koje je potom skupo naplatila.

„Postoji opipljiva ekonomska nepravda kada poreski obveznici finansiraju razvoj proizvoda koji im se potom prodaje po visokim cenama s visokim maržama. Činjenica da će profiti koji će uslediti završiti u poreskim oazama, gde će ih se slabašno ili nikako oporezovati, samo podebljava ovu nepravdu“, tvrdi SOMO.

Moderna je u Americi do decembra 2020. godine dobila oko 4,1 milijardu dolara, a SAD su od nje naručile doze u vrednosti od 7,5 milijardi dolara (SAD jednu dozu plaćaju 15 dolara). Evropska unija je od te foirme naručila doze u vrednosti većoj od 10 milijardi dolara, s tim da joj je uplatila unapred 360 milijuna dolara (EU jednu dozu plaća 22,5 dolara). Neprofitna organizacija Koalicija za inovacije na polju pripremljenosti za epidemije (CEPI) firmi je u ranoj fazi razvoja cepiva dala 900 hiljada dolara. Moderna je zauzvrat pristala da će cepivo distribuirati pravedno i prema potrebi te da će cena doza biti pristupačna, piše Politiko.

SOMO tvrdi da je Moderna svoje cepivo dosad prodavala samo bogatim nacijama te da CEPI-ju nije dostavila doze koje su nastale u ranoj fazi produkcije.

Zaradiće milijarde

Moderna se u maju 2021. godine obvezala da će COVAX-u, programu za pravednu distribuciju vakcina protiv kovida pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, do kraja 2021. dostaviti 34 miliona doza. Istom programu u 2022. godini će dostaviti još 466 miliona doza.

SOMO procenjuje da će Moderna na svoj račun spremiti 44 posto prihoda od prodaje vakcina. Moderna očekuje da će u 2021. godini prihodovati 18,1 milijardu dolara, a SOMO kaže da će osam milijardi dolara od tih 18,1 otpasti na prihode od prodaje vakcina. Ta predviđanja nisu sigurna jer, kako kaže SOMO, firma nije transparentna kada je reč o njenoj imovini.

„Poreska politika firme ne može se analizirati bez pristupa godišnjim finansijskim izvještajima švajcarske podružnice. Jedino što nam ostaje je snažna indikacija da će Moderna svoje profite od prodaje cepiva sakriti u švajcarskom sistemu za izbegavanje plaćanja poreza“, kaže SOMO.

SOMO smatra da činjenica da Moderna aktivne materije za vakcinu proizvodi u Švajcarskoj nije dovoljna da se prihodi od prodaje cepiva slivaju u švajcarsku podružnicu firme. Samu vakcinu inače proizvodi Modernina podružnica Lonza, koja ima fabrike u švajcarskom kantonu Valaisu i Holandiji.

„Ako sledimo logiku poreske pravde, Moderna bi profit trebalo da registruje tamo gde se odvijaju stvarne ekonomske aktivnosti razvoja, proizvodnje i promocije vakcine“, zaključuju iz SOMO-a.

Moderna nije bila odmah dostupna za komentar, prenosi Indeks.

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar