11. Maja 2021.

Procurili detalji: Evropsku uniju ne zanima BiH

Big Portal

Tema jučerašnjeg sastanka u Briselu bila je, kako je to objasnio visoki predstavnik EU Đuzep Borelj, situacija na zapadnom Balkanu, koji je objasnio da je cilj razgovora kako da se Unija jače angažuje u regiji i da ponudi bolju, snažniju evropsku perspektivu za region.

Kako navodi Jutarnji list, sastanak o Zapadnom Balkanu sazvan je na hrvatsku inicijativu nakon što se pojavio “non pejper”, navodno nastao iz pera slovenačkog i mađarskog premijera, Janeza Janše i Viktora Orbana, a koji je predlagao da se BiH raspadne po etničkom kriterijumu.

Zagreb je potom, kako se navodi, pokrenuo “hvalevrijednu diplomatsku akciju, pridobio podršku pet članica, među kojima Sloveniju i Mađarsku, i podijelio članicama svoj ‘non pejper’, koji se zalaže za teritorijalno očuvanje BiH”.

To je i razumljivo, navodi dalje Jutarnji, jer je nestabilnost BiH strateška noćna mora za Hrvatsku i Srbiju.Jutarnji međutim navodi da je za EU ključni problem Srbija i kosovsko pitanje. Srbija je najveća država u regiji, s uplivom u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji.

Prije sedam dana bivši slovenački predsjednik Milan Kučan potvrdio je da mu je Herman van Rompej, prvi predsednik Evropskog savjeta, nakon što mu je pre deset godina predao dokument o stanju u BiH, odgovorio:

– Pažnja EU – sve dok nema rata – usmjerena je na Srbiju, Srbiju treba što prije osposobiti i primiti u EU kako bi ona kao regionalna sila na Balkanu preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana.

Taj se trend, kako navode izvori Jutarnjeg u Briselu, vidi i u “non-pejperu” o rješenju kosovskog pitanja koji u potpunosti ide u prilog Beogradu.

U prilog tome, nastavlje se u tekstu, idu i zaključci jučerašnjeg sastanka, koji se završavaju rečenicom: “Ministri su takođe zatražili brzi nastavak dijaloga Beograda i Prištine te ponovili trajnu i nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH”.

BiH je, ne slučajno, na dnu popisa s porukom o teritorijalnom integritetu. Razumljivo, je i dalje nema pomaka oko 14 tačaka koje je EU postavila prije dvije godine kao uslov da bi se moglo razgovarati o kandidaturi za članstvo.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare