PROCJENA ŽIVOTNOG STANDARDA: Četiri upitnika u anketi o potrošnji domaćinstava - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

PROCJENA ŽIVOTNOG STANDARDA: Četiri upitnika u anketi o potrošnji domaćinstava

Republički zavod za statistiku Republike Srpske, u saradnji s Agencijom za statistiku BiH i Federalnim zavodom za statistiku, od 1. januara 2020. sprovodiće petu po redu Anketu o potrošnji domaćinstava.

Anketa se koristi kao izvor podataka za mjerenje životnog standarda, siromaštva i osnovnih indikatora socijalne uključenosti. Ovom anketom prikupljaju se podaci o potrošnji domaćinstava, prihodima i rashodima, odnosno podaci o osnovnim elementima lične potrošnje.

Pored toga, anketom se prikupljaju i podaci o nekim važnijim pokazateljima životnog standarda kao što su uslovi stanovanja, snabdjevenost trajnim potrošnim dobrima, načinu zagrijavanja stana, putovanjima, kao i osnovni podaci o demografskim, ekonomskim i socijalnim karakteristikama domaćinstava.
U anketi se primjenjuje metod vođenja dnevnika i metod intervjua na bazi upitnika. Podaci se prikupljaju kontinuirano 12 mjeseci (kalendarska godina) putem sljedeća 4 upitnika:

Dnevnik nabavki (HBS/1), koji domaćinstva koriste da svakodnevno, u periodu od 14 dana, upisuju količine i vrijednosti kupljenih proizvoda, kao što su hrana, piće i duvan, ali i ostalih proizvoda i usluga koja domaćinstvo obično koristi (troškovi za prevoz, lična higijena, knjige, novine i drugo);
Dnevnik o potrošnji iz vlastite proizvodnje (HBS/1A), u koji domaćinstvo svakodnevno, u periodu od 14 dana, upisuje utrošene/konzumirane količine i procijenjene vrijednosti proizvoda koje je samo proizvelo;

Završni intervju (HBS/2), kojim se prikupljaju podaci o članovima domaćinstva, o izdacima domaćinstva za stanovanje, nabavku trajnih potrošnih dobara i neprehrambenih proizvoda (namještaj, usluge, odjeća i obuća, zdravlje, transport i telekomunikacije, slobodno vrijeme i rekreacija, kultura i obrazovanje), kao i podaci o prihodima i investicijama domaćinstva;
Zdravstvo i socijalna uključenost (MS-1), kojim se prikupljaju podaci o zdravstvenom stanju i uslugama, zadovoljstvu životom, materijalnoj uskraćenosti i pitanja o djeci. Ovaj upitnik je baziran na pitanjima iz EU-SILC ankete.

U Republici Srpskoj biće anketirano oko 3.500 domaćinstava, a na terenu će biti angažovano 26 akreditovanih anketara.

Prikupljeni podaci za domaćinstva su povjerljivi podaci i koristiće se isključivo za statističke i naučne analize, u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske, Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Putin: Uzajamno priznati sertifikate o vakcinaciji

M.

Na Šepku gužva u oba smjera, na Gradišci na izlazu iz BiH

M.

U Srbiji 6.948 novozaraženih, preminule 64 osobe

M.

Ostavite komentar