Proboj u istraživanju - Deset puta više podataka na Hard diskovima od Grafena - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Proboj u istraživanju – Deset puta više podataka na Hard diskovima od Grafena

Tim naučnika predvođen Univerzitetom u Cambridgeu razvio je novi čvrsti disk ultra velike gustine za koji kažu da ima deset puta više prostora za skladištenje podataka od ostalih vodećih diskova – zahvaljujući ultra tankom premazu grafena.

Grafen, materijal koji je napravljen od sloja ugljenika debljine jednog atoma, izgleda da pravi značajnu razliku, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, a istraživanje sa Kembridža moglo bi najaviti novo doba ultra moćnih čvrstih diskova zbog kojih današnja pitanja u vezi sa skladištem izgledaju trivijalno.

Digitalne sardine

U grafenu nema ničeg magičnog zbog čega čvrsti diskovi iznenada rade bolje. Ali taj ultratanki materijal smanjuje popunu u prazninama uređaja, omogućavajući da na taj prostor stane veća gustina skladištenja i performanse.

Čvrsti diskovi su u osnovi napravljeni od brzo okretajućih ploča zaštićenih premazima na bazi ugljenika (COC). Kako se tehnologija poboljšavala, proizvođači su te slojeve ugljenika činili sve tanjim i tanjim. Ali još uvek ima prostora za poboljšanje: zamena COC-a za još tanji sloj grafena znači manje punjenja i više fizičkog prostora koji se može preraspodeliti za skladištenje podataka, navodi se u saopštenju za štampu. I, ispostavilo se, grafen i dalje deluje sasvim dobro kao zaštitni premaz, tako da je vrlo malo kompromisa od napuštanja COC-a za grafen.

Danas objavljeno

Tviter zbog tužbe investitora u jednom danu plaća više od 800 miliona dolara

Zeljka

Samsung Galaxy Z Fold3 se našao na testu izdržljivosti ekrana

Zeljka

HMD Global bi početkom oktobra mogao predstaviti Nokia tablet

Zeljka

Ostavite komentar