25. Septembra 2022.

Problemi za Starlink u SAD i Kanadi, brzine ozbiljno opale

Big Portal

Međutim, kako prenosi PCMag, ova usluga za pružanje interneta trenutno prolazi kroz neke probleme, i to u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Osetno umanjena brzina

Prema trenutnim informacijama kompanije Ookla, brzine Starlink interneta u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi su znatno opale, pa se čini da ovo ipak nije idealno univerzalno rešenje kako je Mask mislio. Naime, tokom drugog kvartala tekuće godine prosečne brzine preuzimanja umanjene su sa 90,55 Mbps na 62,53 Mbps u odnosu na prvi kvartal ove godine, dok je brzina postavljanja na internet umanjena sa 9,33 Mbps na 7,24 Mbps.

SItuacija u Kanadi nešto je bolja, ali ne sjajna. Brzina preuzimanja podataka osetila je pad sa 97,40 Mbps na 75,73 Mbps. Dakle, morali biste malo više da sačekate da preuzmete Cyberpunk 2077 sa svim mogućim zakrpama. Pored toga, pojedini korisnici iskusili su i preniske brzine preuzimanja podataka, pojedini i ispod 5 Mbps. To je već ceo dan do dan i po za Cyberpunk…

lampa

Koji je razlog?

Kako navodi Ookla, glavni problem za ovako oseti pad brzine jeste rastuća popularnost Starlink interneta. Ogroman broj novih korisnika uticao je na osetan pad brzine (koja još uvek ostaje na veoma visokom nivou), a satelitska infrastruktura jednostavno nije uspela da na adekvatan način isprati ovakav porast broja korisnika. Sa druge strane, situacija u Evropi ostaje daleko bolja nego u Severnoj Americi, gde je prosečna brzina preuzimanja podataka između 90 i 100 Mbps.

Rešenje? Povećanje broja satelita, jer broj korisnika se najverovatnije neće smanjivati. Žargonski rečeno, lopta je sada kod Ilona Maska pa ćemo videti kako i koliko brzo će odreagovati.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare