Problemi u proizvodnji vakcina: Džonson & Džonson za polovinu smanjio isporuke EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Problemi u proizvodnji vakcina: Džonson & Džonson za polovinu smanjio isporuke EU

Kompanija Džonson & Džonson ove nedjelje upola je smanjila očekivane isporuke vakcina protiv korone Evropskoj uniji, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore i povezujući to s problemima sa snabdijevanjem, sa kojima se kompanija suočila otkako je u aprilu započela isporuku doza evropskom bloku.

Prema ugovoru sa EU, Džonson & Džonson se obavezao da će isporučiti 55 miliona doza svoje jednokratne vakcine u drugom kvartalu. Međutim, sredinom tromjesečja isporučio je manje od pet miliona doza, što je ispod 10 odsto predviđene količine.

Pored ovih početnih kašnjenja, proizvođač lijekova „smanjuje isporuke ove nedjelje za pola“, kako je rekao jedan zvaničnik EU koji je učestvovao u razgovorima sa proizvođačima vakcina, navodeći da nije jasno koliko će doza biti isporučeno sljedeće nedjelje, ni koliko doza se očekuje ove nedjelje.

Džonson & Džonson suočio se sa proizvodnim problemima u Sjedinjenim Državama. Zvaničnik EU rekao je da su doze namijenjene EU proizvedene u Sjedinjenim Državama i u fabrici u Lajdenu u Holandiji.

Kompanija je prvobitno planirala da počne da isporučuje doze u EU od 1. aprila, ali je odložila početak isporuka do sredine aprila zbog proizvodnih problema.

Isporuke su tada prekinute, taman kada su počele zbog bezbjednosnih razloga, nakon što je u Sjedinjenim Državama privremeno zaustavljena upotreba vakcine radi procjene moguće povezanosti sa rijetkim, ali ozbiljnim krvnim ugrušcima. Isporuke su nastavljene u Evropi otprilike nedjelju dana kasnije.

Od ponedjeljka je kompanija isporučila 2,6 miliona doza evropskim zemljama, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Evropska komisija, koja ima ažurnije informacije o isporukama, potvrdila je da je u zalihama za sada ispod pet miliona doza.

Danas objavljeno

Nova pravila za ulazak u Njemačku

M.

Kina upozorila: “Pomno vas pratimo”

M.

Vučić najavio diplomatsku akciju, prvo sastanak sa Dodikom a potom i sa Bakirom

M.

Ostavite komentar