Problemi sa pamćenjem se rješavaju uz pomoć 6 namirnica - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Problemi sa pamćenjem se rješavaju uz pomoć 6 namirnica

Iako često mislimo kako nećemo početida gubimo pamćenje sve dok ne pređemo 70. ili 80. godina, ali to jednostavno nije istina. Svakako ne treba paničiti, jer je veliki deo našeg kognitivnog zdravlja određen ishranom i životnim navikama.

Najbolja hrana koja poboljšava pamćenje nakon 40 godina, kažu stručnjaci su namirnice koje pomažu našem pamćenju, kognitivnoj funkciji i opšem zdravlju mozga. Pamćenje mozga možemo da poboljšamo i zdravim načinom života koji uključuje redovno vežbanje, dovoljno kvalitetnog sna, smanjenje stresa i zdravu ishranu, no kako možemo da znamo koje su namirnice najbolje kad je u pitanju poboljšanje zdravlja mozga kao i kognitivnih sposobnosti.

Evo kojih 6 namirnica savetuju stručnjaci kako bismo poboljšali naše kognitivne sposobnosti:

Cvekla

Cvekla je odlična namirnica za poboljšanje pamćenja osoba starijih od 40 godina. Ova namirnica je veoma bogata stvarima koje pomažu u sprečavanju preranog starenja mozga i gubitka pamćenja štiteći ga od oksidativnog stresa i upala. Cvekla takođe može da pojača dotok krvi u mozak, a bolja prokrvljenost znači bolje funkcionisanje, odnosno bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti.

Riba

Mozak koristi omega-3 masti za izgradnju moždanih i živčanih ćelija, koje su bitne za učenje i pamćenje. Iz tog razloga, vrste ribe koje su pune omega -3 masti poput lososa, pastrmke i tune na vrhu su popisa namirnica korisnih za funkcionisanje i zdravlje mozga.

Semenke lana

Semenke lana nisu samo izvrstan izvor proteina i vlakana, već su odlične i za poboljšanje pamćenja.

Semenke lana bogate su posebnom omega-3 masnom kiselinam: alfa-linolenskom kiselinom (ALA). Ove masne kiseline u telu se pretvaraju u EPA i DHA: dve vrlo važne omega-3 za zdravlje mozga.

Kako biste postigli najveću zdravstvenu korist za organizam, sameljite semenke koje zatim možete da iskoristite za npr. testo za zdrave palačinke, kolače, smutije…

Bademi

Stručnjaci ističu kako su zdrave masti iz orašastih plodova i semenki ključ za očuvanje zdravlja mozga i poboljšanje pamćenja.

Bademi su jako bogati mononezasićenim mastima koje ne samo da pomažu pri snižavanju holesterola, već mogu da poboljšaju i kognitivne funkcije.

Ranije je jedna studija u kojoj je učestvovalo 480 žena pokazala da su one koje su konzumirale više mononezasićenih masti tokom 3 godine imale manji kognitivni pad.

Brokoli

Brokoli je veoma koristan za zdravlje mozga i kognitivne sposobnosti, bogat je sulforafanom, koji je antioksidans i pomaže u borbi protiv upala, a utvrđeno je da hronična upala dovodi do gubitka pamćenja i smanjenja zdravlja mozga. Osim toga, brokula je puna vlakana, što je veoma važno za smanjenje rizika od određenih vrsta raka, kao i za pomoć pri održavanju zdrave težine.

Maslinovo ulje

Umesto putera ili biljnog ulja, radije posegnite za maslinovom uljem kako biste ojačali kognitivne sposobnosti i poboljšali zdravlje mozga.

Maslinovo ulje bogato je zdravim mastima i antioksidansima zvanim polifenoli, koji pomažu u zaštiti naših moždanihćelija od oksidativnog stresa i oštećenja.

Nastojte da ga što više koristite u toku kuvanja povrća ili mesa ili ga dodajte u salatu. Iznenađujuće, ali maslinovo ulje možete koristiti i za pripreme finih deserata poput kolača s limunom.

Danas objavljeno

Najmekši i najjednostavniji uštipci gotovi za 10 minuta

Vanja A

Lagani „kristalni“ kolačići

Vanja A

Ovako to radi Gordon Remzi: Karbonara za samo 10 minuta

Zeljka

Ostavite komentar