PROBLEMI S GORIVOM: I danas blokada u Zenici, nema polazaka ni prijema putnika - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

PROBLEMI S GORIVOM: I danas blokada u Zenici, nema polazaka ni prijema putnika

Radnici JKP “Zenicatrans“ nastavljaju blokadu Autobuske stanice Zenica, koju su svojim autobusima blokirali juče oko 9.30 sati te od tada nema polazaka ni prijema putnika sa te stanice, rekao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata tog preduzeća Huso Sarvan.

Radnici su se na ovakav korak odlučili zbog nedostatka goriva za rad, jer im dobavljači više ne žele isporučivati gorivo bez prethodne uplate novca. Račun preduzeća blokiran je od Kantonalne poreske kancelarije Zenica, kojem se duguje oko četiri miliona KM bez zateznih kamata.

– Tokom jučerašnjeg dana bilo je pokušaja da se odblokira račun, da se nabavi nešto goriva, ali nisu uspjeli. Mi više nemamo kuda, nemamo gorivo i prinuđeni smo na ovakav potez. Čim nabave gorivo, mi smo spremni vratiti se na posao – ističe Sarvan, koji dodaje kako su spremni raditi i pored toga da im nije isplaćena ni cijela oktobarska plata iz prošle godine.
Mada još nije zvanično i potvrđeno, kako najavljuje Sarvan, u petak, 3. januara, trebala bi biti održana tematska sjednica Gradskog savjeta Zenice na kojoj će biti razmatrana situacija u tom preduzeću.

Gradski savjet je, na redovnoj sjednici održanoj u septembru mjesecu prošle godine, izglasalo zaključak da Gradska uprava, iz rebalansa budžeta za 2019. godinu, četiri mjeseca tom preduzeću doznačuje po 150.000 KM te da im uplati i jednokratnu tranšu od 400.000 KM, ali do realizacije tog zaključka nikada nije došlo, jer rebalans gradskog budžeta nije ni rađen pa se nije ni našao pred odbornicima.

Takođe, budžet Grada za 2020. godinu nije usvojen, jer ga je gradonačelnik Fuad Kasumović prošle sedmice povukao sa dnevnog reda.

FENA

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar