„Problematično dijete Evrope - Hrvatska “ - BIGportal.ba
Region Vijesti

„Problematično dijete Evrope – Hrvatska “

Evropska komisija predlaže da novac od EU-a dobiju samo članice koji poštuju evropsko pravo. Njemački Die Welt piše da bi nekoliko država u tom slučaju moglo ostati bez stotina miliona evra, a među njima i Hrvatska.

„Kršenje zakona i korupcija su u EU-u mnogo češc´i nego što je to opšte poznato. I ta pojava se širi, bez obzira pripadaju li šefovi vlada konzervativnim, socijaldemokratskim ili liberalnim strankama”, piše konzervativni list Die Welt u članku pod naslovom u kojem takve članice naziva „problematičnom djecom”.

„Zvona za uzbunu zvone u Briseluu: Evropska komisija je predložila da se isplata iz fondova EU-a ubuduc´e poveže s poštovanjem njenih propisa. Ta tema c´e se na jesen vratiti na dnevni red. Mnoge države bi mogle ostati bez stotina miliona evra i zbog toga šanse da tako nešto prođe – nisu velike”, piše Die Welt. Kao problematične države navodi Poljsku, Češku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku te Sloveniju i Hrvatsku.

„Popularna turistička destinacija s Andrejom Plenkovic´em ima pametnog šefa vlade koji je dobro umrežen u konzervativnoj Evropskoj pučkoj stranci (EPP). Ali iza te fasade postoji i mračna strana. „Korupcija je ogroman problem u Hrvatskoj, i postoji na svim političkim razinama”, kaže Robin-Ivan Capar, stručnjak za Hrvatsku u istraživačkom centru European Council on Foreign Relations (ECFR).

Capar tu ne isključuje ni sudove. U takozvanom indeksu percepcije korupcije Transparency International Hrvatska se sada spustila na 63. mjesto. Novi izvještaj EU-a o medijskoj raznolikosti donosi katastrofalnu ocjenu za Hrvatsku: „Novinari su predmet prljavih kampanja, poruka mržnje, prijetnji smrc´u, zastrašivanja, uznemiravanja od strane policije i prijava zbog klevete.”

Sudeći po izvještajima organizacija za zaštitu ljudskih prava poput Amnesty Internationala, Hrvatska djelomice na granicama bez ikakve provjere odbija primiti ljude koji traže azil i time krši zakone EU-a. Osim toga se tvrdi da granična policija zlostavlja migrante. Vlada Hrvatske odbacuje te navode”, piše Die Welt.

Slovenija: problematični Janša

O Sloveniji, koja je 2004. postala članica EU-a i NATO-a, a 2007. pristupila evrozoni, isti list piše sljedeće:

„U Sloveniji se trenutno događaju značajne promjene u politici koje evropska javnost jedva primjec´uje: Janez Janša iz Slovenske demokratske stranke (SDS), koji je za premijera izabran tek u martu ove godine i koji je prijatelj mađarskog premijera Orbana, smatra se vatrenim nacionalistom. „Ima prvih znakova da se nezavisnost pravosuđa dovodi u pitanje. Korupcija je problem i u pravosuđu. Sudovi su dijelom politizovani ne rade u skladu sa standardima koje možemo očekivati u EU-u”, kaže Marko Lovec, politolog sa Sveučilišta u Ljubljani”, prenosi Die Welt.

„EU se takođe žali na nedostatak raznolikosti medija u Sloveniji. Prema Lovecu, „mađarski poslovni ljudi trenutno kupuju medije u Sloveniji”. Janšin odnos prema slobodi izražavanja mišljenja je poremec´en. Kada je bio vođa skupa, oklevetao je dvije novinarke kao prostitutke koje su svoje odslužile – a Vrhovni sud je to odobrio.

Evropska komisija trenutno sa zabrinutošc´u prati slučaj istraživačkog novinara Blaža Zgage, koji je detaljno izvještavao o haosu i korupciji prilikom nabavke respiratora i medicinskih maski, pa ga je Janša javno optužio kao lažova”, završava njemački list navode o Sloveniji.

(Dojče vele)

Danas objavljeno

Sahrane su skupe pa leševe odlažu u reke i sahranjuju na obalama; “Ovde smo da pomognemo”

M.

Američki mediji objavili rang-listu najjačih sila: Rusija prva?

M.

Zajednička sjednica dvije vlade i polaganje kamen-temeljca za izgradnju HE Buk Bijela

M.

Ostavite komentar